Megfékezhetetlen a halálos vírus Kongóban

health TOPSHOTS Horizontal
Health workers are seen inside the 'red zone' of an Ebola treatment centre, which was attacked in the early hours of the morning on March 9, 2019 in Butembo. - Armed men on March 9 attacked an Ebola treatment centre in the east of the Democratic Republic of Congo, killing a policeman and wounding a health worker, the authorities said. Suspected Mai-Mai rebels have attacked the Butembo ETC twice in the last two weeks. (Photo by JOHN WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre több áldozatot szed az ebola a Kongói Demokratikus Köztársaságban: kétezerre emelkedett a halottak száma a tavaly kitört járvány óta. Eddig ez a második legsúlyosabb ebolajárvány Afrikában. 
Vágólapra másolva!

A hatékony oltóanyagok ellenére az ebolát egyelőre nem sikerült megfékezni, egyrészt a helyiek bizalmatlansága, másrészt pedig az afrikai ország több tartományában uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt.

Kongóban számos lázadó csoport harcol egymással,

a milíciák összecsapásai pedig súlyosan érintik az ebola sújtotta területeket is.

A fegyveresek a köztük lévő etnikai konfliktusok mellett elkeseredetten küzdenek a földterületek, valamint az ásványkincsek - főleg a kobalt és az arany - kitermelésének az ellenőrzéséért is.

Kétezerre emelkedett a halálos áldozatok száma Kongóban Forrás: AFP/John Wessels

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) júliusban arra figyelmeztetett, hogy a járványban megbetegedettek között tízből átlagosan három gyerek. A szervezet számításai szerint költségvetése megháromszorozására lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot a járvánnyal.

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte

2013-2016-ban Nyugat-Afrikában, a mostanit pedig, amely tavaly augusztusban tört ki Kongóban, már a második legpusztítóbb ebolajárványnak tartják.

A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.