Horvátország nem akarja, hogy náluk torlódjanak fel a migránsok

migráns menekült horvát szerb határ

fele se szív
Vágólapra másolva!
Amennyiben Ausztria vagy Szlovénia lezárja határait, mert Németország úgy dönt, hogy nem enged be területére több menekültet, Horvátország sem fogadhatja tovább a migránsokat - jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A Vecernji List meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta: "ha Ausztria és Szlovénia lezárja határait, akkor Horvátországnak is ezt kell tennie, de azt senki sem tudja, hogyan".
Szerbia és Horvátország között több száz kilométeres határ húzódik, a horvát-boszniai határ pedig több mint ezer kilométer hosszú. A forrás szerint mivel Horvátország nem épített kerítést, Szerbia bárhol ráengedheti Horvátországra ellenőrizetlenül a migránsokat, ami pedig "igazi katasztrófához vezethet".

Korábbi felvétel Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szlovénia kerítést épít

A lap úgy véli: Horvátország és Szerbia is könnyen gyűjtőközponttá válhat, a kormány pedig jobban tenné, ha szomszédos országoktól - Magyarországtól és Szlovéniától - megérdeklődné, "hol lehet a legolcsóbban drótot vásárolni". Eközben Ljubljana továbbépíti a kerítést Horvátországgal közös határán. Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára újságíróknak nyilatkozva elmondta: a tervezett 88 kilométer hosszú műszaki akadályból hétfőig 26, kedden pedig újabb 11 kilométert építettek meg.

Naponta 5-7 ezren

Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 230 800 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 5261, kedden 7704, szerdán reggel 6 óráig 932 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 213 200 közel-keleti menekült érkezett.