WikiLeaks: Tehetetlenkedett a magyar hadsereg Afganisztánban

új-zélandi katonák Afganisztánban
Vágólapra másolva!
A WikiLeaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A Honvédelmi Minisztérium (HM) a hírre reagálva közölte, hogy a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) azért nem vett részt a harcokban, mert az nem is tartozik a feladatai közé.
Vágólapra másolva!

A WikiLeaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilap az internetes oldalán megjelent cikkében ismertetett egy táviratot, amelyet Karl Eikenberry, az Egyesült Államok afganisztáni nagykövete írt. Ebben a diplomata beszámolt arról, hogy Baglán tartományban fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar tartományi újjáépítő csapat (PRT) keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

Egyszer - áll a szövegben - a szomszédos tartományban állomásozó új-zélandi katonáknak kellett beavatkozniuk, hogy felszámolják a felkelők által teremtett vészhelyzetet. "A magyar csapat nem sokat foglalkozik ezekkel a problémákkal. Nincs engedélyük fegyverhasználatra, kivéve az önvédelmet, alig tesznek annál többet, mint járőröznek a főutakon, és nem vállalkoznak kábítószer-ellenes tevékenységre. Miután két magyar tűzszerészt megöltek szolgálatteljesítés közben, Budapest nem küldött több tűzszerészt" - írta az amerikai nagykövet.

Eikenberry utalt arra, hogy bár Baglánban még mindig nem jellemzőek a közvetlen támadások, bűnözők kapcsolatot teremtettek a tálibokkal, és a helyiek maguk szegődnek el zsoldosnak a tálib lázadókhoz. Ennek ellenére a magyar erők arra összpontosítanak, hogy "sértetlenül térjenek haza", miután elvégezték a kis léptékű fejlesztési munkából a rájuk eső rövid feladatokat - fogalmazott az amerikai nagykövet.

Egy új-zélandi védelmi forrás viszont a lappal azt közölte, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátette, hogy új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyarok helyett. Ő azt állítja, hogy néhány esetben az új-zélandi PRT-től egy kis egység átment Baglánba, hogy a felső vezetés ígéreteinek megfelelően beszéljenek a helyiekkel. "Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar PRT jóváhagyásával" - mondta.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben reagált a kiszivárogtatott sürgöny tartalmára, amely szerint a magyaroknak nem is feladata a harc. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) nem vesz részt fegyveres ellenállókkal szembeni harcban Afganisztánban, erre soha nem volt mandátuma, a PRT a helyi infrastruktúra fejlesztésén dolgozik - áll a közleményben.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet is védelmébe vette az afganisztánban állomásozó magyar katonákat. Véleménye szerint a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) társadalom-építő tevékenysége és infrastruktúra fejlesztő projektjei látható eredményekkel járnak Afganisztán Baglán tartományában. A PRT-ben és az Afganisztán más részein szolgálatot teljesítő magyar katonák jól képzettek és bátrak.