Vízágyút vetett be a rendőrség Drezdában

Vágólapra másolva!
A Drezda elleni bombatámadás 65. évfordulóján szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze balos csoportokkal Drezdában. A megemlékezés előtt délelőtt már helikopterek köröztek az óváros felett, állítólag 5000 rendőr várt készültségben. Az összecsapások során a tüntetők a rendőrökre is rátámadtak, akik vízágyúkat vetettek be.
Vágólapra másolva!

Valóságos ostromállapot alakult ki szombaton délelőtt a németországi Drezdában, ahol ezen a hétvégén emlékeznek meg a város elleni, II. világháborús bombatámadás 65. évfordulójáról. A belvárost a rendőrség rendkívüli erőkkel őrizte, az óváros felett helikopterek köröztek a levegőben.

A rendőrség arra számított, hogy ezúttal is meg akarják majd zavarni a békés megemlékezést az áldozatokról. Az áldozatok száma máig is vitatott, hivatalosan 25 ezerre teszik, de egyes becslések 135 ezret említenek. A neonácinak tartott Német Nemzeti- Demokrata Párt azt állítja, hogy a légitámadások több mint 250 ezer áldozatot követeltek, háborús bűncselekményről beszél.

Emiatt az elmúlt években szélsőjobboldali tüntetéssé alakult át a békés megemlékezés. Az idei rendezvényre, amely kora délután kezdődött, az előzetes becslések szerint szerte az országból és külföldről mintegy 8000 neonáci tüntető érkezett a szászországi fővárosba.

A szélsőjobboldali tüntetés ellen harcot hirdettek különböző balos, autonóm csoportok, és a rendőrség súlyos összecsapásoktól tartott. Egyes értesülések szerint csaknem 5000 rendőrt helyeztek készültségbe. Ahogy erre a rendőrség számított, a tüntetők és ellentüntetők tényleg össze is csaptak Drezdában. A rendőrökre is rátámadtak, akik védekezésül vízágyúkat vetettek be. Sérülésekről, illetve őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett jelentés.

1945. február 13-ról 14-re virradó éjszaka a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása valósággal lerombolta Drezdát. A 772 brit és 311 amerikai repülőgép összesen több mint hétezer tonna bombát dobott a városra, amelynek belső, mintegy 12 négyzetkilométernyi területe teljesen elpusztult.