Ideges McCain gyomrozta a vigyorgó Obamát

Vágólapra másolva!
Feszült és személyeskedő vitát folytatott harmadik és egyben utolsó párbajában a két nagy amerikai párt elnökjelöltje, a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain. Utóbbi idegesebbnek tűnt, míg előbbi higgadtabb volt, és többet mosolygott. Az [origo] tudósítója a demokrata felségterületnek számító Chicago egyik, Obama-támogatókkal teli bárjában követte a vitát.
Vágólapra másolva!

"Igaz, szerintem is jól néz ki" - idézet két huszonéves lány beszélgetéséből, amelynek tárgya Barack Obama volt. Mindketten a demokrata politikus rajongói, és sok más Obama-támogatóval együtt gyűltek össze egy chicagói bárban, hogy közösen nézzék meg az elnökjelöltek harmadik és egyben utolsó vitáját. A főleg fiatalokból álló közönség meglehetősen visszafogottan követte a másfél órás párbajt, pedig ez volt az eddigi legfeszültebb vita Barack Obama és John McCain között.

Előző két alkalommal is McCain támadott inkább, most ez kiegészült azzal, hogy láthatóan ideges volt, szinte alig bírt megmaradni a székében. A republikánus jelölt, az őt közelebbről ismerők szerint hajlamos elveszíteni önuralmát, ezt a határt azonban nem lépte át. Obama eközben épp ellenkezőleg viselkedett, higgadtabb volt, és az ellene irányuló támadásokat nagyrészt mosolyogva hallgatta. Ez a felállás tükrözte az erőviszonyokat: a felmérések szerint a demokrata jelölt egyre kényelmesebb előnyt élvez riválisával szemben.

A vita kizárólag belpolitikai témákat érintett, ezek nagy része gazdasági jellegű volt. A jelöltek megismételték a hitelválság megfékezésére irányuló, a hét elején ismertetett új programjuk főbb elemeit (mindketten adómentességet ígérnek, de különböző rétegeknek), ezúttal sem közöltek azonban részleteket arról, hogy pontosan miből fogják fedezni az 50-60 milliárd dolláros költségeket. A moderátor emlékeztetett arra, hogy elemzők szerint az egyébként is nagy hiánnyal küzdő költségvetés már az eddigi ígéreteik alapján is el fog szállni, de ez sem hatotta meg őket.

Személyesebb hangvétel

Az előző két vitához képest a mostani jóval személyeskedőbb volt. McCain szóba hozta például Obama kapcsolatát Bill Ayersszel, aki a hetvenes években tagja volt egy kormányépületek ellen robbantásos merényleteket elkövető szervezetnek. McCain alelnökjelöltje, Sarah Palin erre mondta azt, hogy a demokrata jelölt terroristákkal haverkodik, amit Obama a mostani vitában azzal utasított vissza, hogy elítéli Ayers akkori tetteit, kapcsolatuk pedig szerinte kimerült abban, hogy a kilencvenes évek közepén együtt vettek részt egy republikánusok által is támogatott jótékonysági szervezet munkájában.

A műsorvezető szóba hozta azt is, hogy ugyan mindkét jelölt tiszta küzdelmet ígért kezdetben, a kampány tele van durva támadásokkal. Valóban mindketten illették egymást olyan vádakkal, amelyek nem feleltek meg a valóságnak, de most nem éltek az alkalommal, és nem kértek egymástól bocsánatot. Helyette elvitatkoztak azon, hogy melyiküknek futott több negatív hirdetése.

Obama - akárcsak az előző két vitában - következetesen ismételgette azt, hogy McCain megválasztása egyenlő lenne a szerinte katasztrofális Bush-elnökség folytatásával. A republikánus jelölt ezt most minden korábbinál keményebben utasította vissza. "Ha Bush elnök ellen akar kampányolni, akkor négy évvel ezelőtt kellett volna indulnia" - szúrt oda riválisának McCain, aki a vita során többször is bizonygatta, hogy ő mindig is reformer volt. Obama szerint azonban gazdasági ügyekben mindig Bushsal szavazott, és ezzel hozzájárult a mostani válság kialakulásához.

McCain eközben azt az üzenetet sulykolta, hogy Obama megválasztása az állam felduzzadásával, a kiadások növekedésével járnának együtt, amit szerinte nem engedhet meg magának az ország a mostani gazdasági helyzetben.

Joe, a vízvezetékszerelő

Vitáztak az egészségügyről és az oktatásról is, a slágertéma azonban ezúttal is az adópolitika volt. Az adócsökkentést ígérő McCain felidéztre, hogy Obama egyik ohiói kampányrendezvényén egy Joe nevű vízvezetékszerelő aggódott amiatt, hogy a demokrata jelölt megválasztása esetén több adót kell majd fizetnie. Obama erre megismételte, hogy a családok 95 százalékának és a kisebb vállalkozásoknak terheit csökkentené, de a nagy cégeket valóban jobban megadóztatná. Joe, a vízvezetékszerelő aztán még többször is előkerült, a végén már mindketten közvetlenül a kamerába nézve üzengettek neki, kölcsönösen óva intve a másik jelölt programjától.

Forrás: AFP

A vita előtt McCainen volt nagyobb nyomás, a felmérések szerint ugyanis egyre jobban lemarad riválisához képest. A New York Times és a CBS News kedden közzétett felmérése szerint Obama támogatottsága 53 százalék, míg a republikánus jelölté csak 39. A kutatásból az derül ki, hogy a választók többsége szerint McCain túl sok időt tölt ellenfele támadásával, és nem fordít elég energiát annak elmagyarázására, hogy mihez kezdene az ország problémáival. Márpedig a hitelválság, a növekvő munkanélküliség miatt bőven van tennivaló, és a felmérés szerint a szavazók többsége úgy látja, hogy a demokrata jelölt a támadások helyett inkább ezekre koncentrál.

Más felmérések ennél kisebb különbséget mutattak ki a két jelölt között, de Obama mindegyik szerint kényelmes többséggel rendelkezik. A demokrata jelölt esélyesebb a győzelemre a CNN úgynevezett elektori térképe szerint is. Az amerikaiak nem közvetlenül választanak elnököt, hanem az egyes államok által küldött, úgynevezett elektorokon keresztül, és a hírcsatorna becslése alapján a demokrata jelölt jelen állás szerint elég elektorral rendelkezik a győzelemhez.

A CNN szerint most már egyértelműen Obamához húz Virginia is, amely stabil republikánus államként volt elkönyvelve, az elmúlt 44 évben ugyanis egyszer sem szavazott demokrata elnökjelöltre. A hírcsatorna elemzői azonban figyelmeztetnek arra is, hogy mindez nem jelenti azt, hogy Obama a zsebében érezheti a győzelmet, még közel három hét van ugyanis hátra a választás napjáig, és ez nagyon hosszú idő egy ilyen intenzív kampányban.

"Ugyanazokat a szövegeket nyomták"

Szerda este egyik jelölt sem követett el komolyabb hibát, és egyikük sem fektette két vállra a másikat, így nem valószínű, hogy a vita változtat a felálláson. Ez Obamának kedvez, de a vitát a chicagói bárban követő demokraták közül is többen megjegyezték, hogy a számukra biztató közvélemény-kutatási adatok miatt sem érzik biztosnak a győzelmet.

A vitában persze nem túl meglepő módon őt látták jobbnak. "Obama jó munkát végzett, míg McCain mindig ugyanazokat a témákat hozta fel, és nagyon kétségbeesettnek tűnt" - mondta a pultnak támaszkodva egy huszonéves, baseballsapkás fiú. Az étterem egyik tulajdonosa, Joey Morelli azonban lényegében döntetlenre hozta ki a meccset: "Mindketten rendben voltak. Ugyanazokat a szövegeket nyomták."

Chicago, Illinois - Egyesült Államok