Áramhiánytól szenved Tádzsikisztán

Vágólapra másolva!
Korlátozták, sőt van, ahol leállították az áramellátást Tadzsikisztánban, mert a rendkívül hideg időjárás miatt nem tudnak elég villanyáramot termelni. Vannak olyan lakónegyedek, ahol naponta egy-két órán át van villany.
Vágólapra másolva!

A tádzsikisztáni állami energetikai társaság kedden bejelentette, hogy kénytelen leállítani az áramellátást az ország nagyobbik részében, mivel a rendkívüli fagyok miatt drámaian csökkent a kulcsfontosságú vízierőművét tápláló Nureki-víztározó szintje. Drasztikusan korlátozták a főváros Dusanbe és néhány más város áramellátását is, mivel nem sikerült visszafogni a fogyasztást. A fővárosnak jelenleg jutó napi 12 millió kilowattóra energiát elsősorban a létfontosságú ipari üzemek működtetésére fordítják, a lakónegyedek egy részében naponta mindössze 1-2 órán át van villanyáram.

A volt szovjet köztársaságok legszegényebbikében visszatérő gond az energiahiány, a mostani válság fő oka azonban az, hogy a közép-ázsiai térséget idén az elmúlt negyed évszázad leghidegebb tele sújtja, s a nemegyszer mínusz 15 fokot is elérő hidegben befagytak a Nureki-víztározót feltöltő folyók. Az állami energetikai társaság első embere, Sarifhon Szamijev szerint a közép-ázsiai köztársaság legnagyobb víztározója február 10-re várhatóan teljesen kiapad, s az áramellátási válságból a tavaszi olvadásig csak a közeli Türkmenisztán segítheti ki az országot.

A megnövekedett fűtési igények miatt azonban Türkmenisztánban ugyancsak megugrott az energiafogyasztás, ezért az asgabati hatóságok már az elmúlt hetekben is a korábbiaknál kevesebb áramot szállítottak Tádzsikisztánnak. Asgabat keddi bejelentése szerint ilyen körülmények között segélyként mindössze napi 500 ezer kilowattórányi villanyárammal tudják megtoldani tádzsikisztáni szállításaikat.