Véget ért a G8 találkozó

Vágólapra másolva!
A közel-keleti helyzetről foglaltak állást zárónyilatkozatukban a szentpétervári G8 csúcstalálkozó résztvevői. A dokumetumban elítélték a szélsőségesek cselekedeteit, és önmérsékletre szólították fel Izraelt. A találkozó megrendezése több mint 40 milliárd rubelbe került az orosz államnak.
Vágólapra másolva!

A szélsőséges erők, vagyis a Hamász és a Hezbollah cselekedeteit nevezte a most kirobbant közel-keleti konfliktus okának a hétvégén Szentpéterváron ülésező G8 - a hét vezető ipari demokráciát és Oroszországot tömörítő csoport - közös zárónyilatkozatában. A nyugalom helyreállításához a Nyolcak szerint a szélsőségeseknek szabadon kell engednie a foglyul ejtett izraeli katonákat, továbbá fel kell hagynia Izrael területének támadásával. A jogos önvédelmet gyakorló Izraelnek pedig ki kell vonnia erőit a Gázai-övezetből, és szabadon kell engednie a foglyul ejtett palesztin minisztereket és parlamenti képviselőket, és tartózkodnia kell az olyan válaszlépésektől, melyeknek polgári áldozatai lehetnek, vagy destabilizálhatják a libanoni kormányt - áll a dokumentumban.

A G8-ak felszólítanak továbbá minden palesztin felet, hogy ismerjék el Izrael állam létezését, Tel-Avivot pedig arra kérik, hogy tartózkodjon a további egyoldalú lépésektől, hogy így a felek így visszatérhessenek a közel-keleti rendezést célzó Útitervben felvázolt megoldáshoz, és a politikai párbeszédhez.

A nyilatkozat segítséget ígér Libanonnak ahhoz, hogy fegyveres erőivel képes legyen ellenőrizni az ország teljes területét, és egy adományozói konferencia összehívását is előirányozza a lakosság megsegítése érdekében. A Nyolcak elképzelhetőnek tartották azt is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemzetközi erőket küld a dél-libanoni régióba, amelyben Oroszország is képviselteti majd magát.

A most záruló csúcstalálkozó összköltsége 40 milliárd rubel, vagyis 331 milliárd forint volt, ami tízszer nagyobb összeg, mint az előző, skóciai csúcs költségei. Ezt a pénzt többek között Szentpétervár repülőterének felújítására, útépítésekre és más infrastrukturális beruházásokra, továbbá három monumentális szökőkút építésére költötték el a szervezők.