A török légtér sürgős megnyitását kérte Bush

Vágólapra másolva!
Hivatalosan kérte a török légtér sürgős megnyitását az amerikai légierő repülőgépei számára George Bush amerikai elnök a kijelölt török miniszterelnöktől, Recep Tayyip Erdogantól. A kérdésről a később létrehozandó török kormánynak, majd a parlamentnek kell döntenie.
Vágólapra másolva!

A török légtér sürgős megnyitását kérte George Bush amerikai elnök a kijelölt török miniszterelnöktől, Recep Tayyip Erdogantól. A török sajtó pénteki jelentései szerint Robert Pearson, az Egyesült Államok ankarai nagykövete csütörtökön adta át a hivatalos amerikai kérést a kijelölt miniszterelnöknek. Erdogan még nem kíván válaszolni a kérésre, mert - mint mondta - később létrehozandó kormányának kell döntenie róla, és a kormány döntését a parlament elé kell majd terjeszteni jóváhagyásra.

A török parlament elvetette március elsején a török kormánynak azt az indítványát, hogy engedélyezzék 62 ezer amerikai katona török területre vezénylését. Ezeknek az amerikai csapatoknak az lenne a feladatuk az amerikai tervek szerint, hogy északi irányból indított támadásukkal tehermentesítsék az egyre valószínűbb iraki háborúban a déli irányból, Kuvaitból támadó amerikai fő erőket. A török parlament elutasította azt a javaslatot is, hogy az Irak elleni katonai akció megindulása esetén vezényeljenek török csapatokat Irak északi részére. Lehetséges, hogy az új török kormány létrejötte és beiktatása után újra a parlament elé kerül egy ugyanilyen értelmű indítvány. Erdogan kormánya elemzők szerint akár már pénteken megalakulhat - írta a francia AFP hírügynökség.

A török biztonsági erők kihallgatták pénteken a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet több tagját, akik tüntetést rendeztek az ország déli részén fekvő Iskenderun kikötőjében amerikai hadfelszerelés ottani kirakodása ellen. A török parlament március elsejei elutasító határozata ellenére az amerikai haderő folytatta a hadianyag kirakodását több török kikötőben.