Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A britek szerint bin Ladennek lehet biológiai fegyvere

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden al-Kaida nevű szervezete valószínűleg  vegyi és biológiai fegyverekkel is rendelkezik - közölte kedden Ben Bradshaw brit külügyi államtitkár.
Vágólapra másolva!

"Tudomásunk van arról, hogy az al-Kaida szervezet az utóbbi évtizedben rendszeresen kísérleteket tett vegyi és biológiai fegyverek vásárlására. Úgy gondoljuk, hogy valószínűleg szerezhettek egy bizonyos mennyiségű biológiai fegyvert" - mondta el a brit államtitkár az ausztrál ABC televízióban, hozzátéve: nincs biztos adatuk arról, hogy az al-Kaida beszerzési hálózatot épített ki e célra.

Bradshaw ezt azután mondta, hogy az Egyesült Államokban a lépfene (anthrax) rendkívül ritkán előforduló kórokozója egy második férfit is megfertőzött. Egy héttel ezelőtt megbetegedett egy 63 éves floridai férfi, aki azóta belehalt a fertőzésbe.

John Ashcroft igazságügy-miniszter már jelezte, hogy a két megbetegedést komolyan kivizsgálják, de egyelőre nincs arra mutató jel, hogy lépfene-jelenség kapcsolatban lenne a szeptember 11-i terrorcselekményekkel.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia biztonsági erői készültségi állapotban vannak, miután az Afganisztán ellen indított katonai hadművelet következtében nincs garancia arra, hogy bin Laden terrorszervezete nem követ el hasonló támadást a szövetséges országok intézményei, illetve lakossága ellen. A nyugati hatóságok vegyi-biológiai fegyverek fenyegetésétől tartanak. Ben Bradshaw szerint Nagy-Britanniának nincs bizonyító erejű információja az al-Kaida esetleges terveiről, de bizonyosra veszik, hogy ha birtokában vannak ilyen jellegű fegyverek, akkor azokat használni is fogja.

Korábban:

Az FBI is nyomoz a lépfene megbetegedések ügyében

Ajánlat:

Két csapás a lépfenére

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről