Vágólapra másolva!
Az orosz kultúra jelenti majd a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legerősebb fókuszát. A rendezvénysorozat idén is klasszikus zenei koncertekkel, opera-, balett-, tánc- és színházi előadásokkal, jazz- és könnyűzenei estekkel, kiállításokkal várja a közönséget.
Vágólapra másolva!

Az orosz kultúra lesz az idei, sorban a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) fókuszában. Idén április 5. és 22. között rendezik, és pénteken tartottak beharangozó sajtótájékoztatót a Nemzeti Táncszínházban a rendezők. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke azt mondta, a BTF valójában „ennek a csodálatos városnak, Budapestnek a kultúrájáról szól”. Elmondta, hogy

szimbolikus jelentősége van

annak, hogy a BTF programját a főváros napokban megnyílt, új kulturális színterén, a Nemzeti Táncszínházban mutatják be, amely a fesztivál több előadásának is otthont ad majd. Káel Csaba azt is mondta, hogy a rendezvénysorozat szilárd anyagi bázisát a kormányzat és a főváros középtávon is biztosítja, ami lehetővé teszi a távlatosabb tervezést is.

Az idei rendezvény tematikájáról azt mondta, hogy a BTF orosz szerzők művein, illetve orosz előadókon keresztül is közelebb hozza Oroszország gazdag kultúráját. Többek között kiemelte Valerij Gergijev fellépését. A világ egyik legnagyobb karmestere a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarával, illetve balettegyüttesével Csajkovszkij Jolantá-ját, majd Prokofjev Hamupipőké-jét mutatja be Budapesten.

Egyébként a BTF nyitóelőadása világszenzációnak ígérkezik: Muszorgszkij Hovanscsina című operájának rekonstruált, eredeti változatát mutatják be a Magyar Rádió Zenei Együttesei, orosz szólistákkal. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 2018-ban több mint 10 millió vendégéjszakát töltöttek Budapesten a látogatók,

ebben a sikerben szerinte a BTF-nek is fontos szerepe van.

Bán Teodóra a BTF-hez csatlakozó tematikus programsorozatokról is beszélt: a Zsabó Fesztivál például a régizene rajongóit szólítja meg, a MITEM rangos színházi társulatokat hoz el, a POKET az irodalmi klasszikusokat közelíti meg újszerűen, a Budapest Art Week keretében pedig körülbelül 70 kiállítás nyílik. Káel Csaba kiegészítésül azt mondta, idén a reneszánsz legnagyobb sztárját ünnepli majd a fesztivál: Michelangelo grafikáiból nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, de a Bauhaus mestereit is több tárlat mutatja be.

A sajtótájékoztatón ott volt Goda Gábor is, aki az Artus Kortárs Művészeti Stúdióval A Szél kapuja című, új előadással készül a fesztiválra. A koreográfus elmondta, hogy hosszú ideje foglalkozik a taj-csi csuan művészetével, aminek alapját a természetből építkező gesztusok adják. Erre a mozgásvilágra épül a letisztult, minimalista produkció. Dobozi Borbála csembalóművész pedig elmondta, hogy koncertjén 18. századi cseh mesterek elfeledett, de újrafelfedezésre méltó műveből válogat, abból a korszakról, mikor Csehországot Európa konzervatóriumának tartották. Zentai Márk énekes, dalszerző a Mörk húsvéti lemezbemutató koncertjéről szólt. Elmondása szerint az együttes szabadon értelmezi a funk, soul és a jazz műfaji határait, sok improvizációval, ugyanakkor humorral ötvözve ezeket a zenei stílusokat. A fesztivál teljes programját a hivatalos oldalon lehet böngészni.