Meghalt Izrael egyik legjelentősebb írója

Aharon Appelfeld, izraeli író
Aharon Appelfeld, Israeli writer in 2010.
Vágólapra másolva!
Aharon Appelfeld regényeinek visszatérő támája a holokauszt volt. Maga is volt munkatáborba, ahonnan megszökött, majd évekig bujkált. Számos díjjal kitüntették, Izrael egyik legjelentősebb írója volt. 85 évesen halt meg. 
Vágólapra másolva!

Meghalt Aharon Appelfeld, Izrael egyik legjelentősebb írója. Nyolcvanöt éves volt, Izrael-díjjal is kitüntették, és számos regényt írt, amelyeknek legfőbb és

visszatérő témája a holokauszt volt.

Az író Ervin Appelfeld néven született Romániában, Bukovinának abban a részében, amely a második világháború után a Szovjetunióhoz került, és jelenleg Ukrajna része.

Aharon Appelfeld írásaiban gyermekkora világát örökítette meg. Forrás: AFP/Aurimages/Ulf Andersen

A háborúban kilencévesen látta, ahogy megölik az anyját, majd apjával a csernovici gettóba deportálták, onnan egy munkatáborba került, ahonnan megszökött, és évekig egyedül bujkált. 1946-ban jutott el Izraelbe.

Írásaiban gyermekkora világát örökítette meg.

1957-ben fedezte fel, hogy édesapja is életben maradt és Izraelbe került, akkor újra egymásra találtak. Izraelben a jeruzsálemi Héber Egyetemen irodalmat és jiddist tanult, majd maga is a beér-sevai Ben Gurion Egyetem professzoraként irodalmat tanított évtizedekig. Munkásságát Izraelben számos díjjal ismerték el, köztük a Brenner-díjjal, a Milo-díjjal, az Ussishkin éremmel, az Izrael-díjjal, és

2013-ban a Nemzetközi Man Booker-díjra is jelölték.

A zsidó irodalom egyik nagy alkotásának számító önéletrajzi ihletésű műve, a 2005-ben magyarul is megjelent Egy élet története címmel.