Újra eredeti felállásban játszik a Sex Action

sex action
Vágólapra másolva!
A magyar dirty rock, spagettiwesternhős zenekara, akik elsőként vállalták be a legdurvább tetoválásokat, és botrányos turnékat csináltak, ma már nem biztos, hogy a lányaiknak megmutatnák a dalaikat. Újra láthatjuk őket egy örömzenélésre, hiszen ők nem akarnak sem visszatérni, sem eltűnni, sem feloszlani, hanem egyszerűen csak élvezni mindazt, amit ez az egész jelent nekik.
Vágólapra másolva!

Mi sodort össze titeket újra?

Mátyás Attila (Matyi): Mindig a szülinapok tehetnek az újabb Sex Action buliról.

Szendrey Zsolt (Szasza): Az első az az én 40. születésnapom volt, amikor ők voltak a meglepetésem. Aztán jött a szigetes koncert, majd a Matyi 50. szülinapja, és akkor megint nagyon egymásra találtunk.

M.A.: Állati jót játszottunk. Körbenéztem, és mondtam, hogy ez így ebben a formában hiányzott. Nagyon jól éreztük magunkat!

Akkor előfordulhat, hogy most szombaton megint annyira egymásra találtok, hogy megisztok néhány szilvapálinkát, és aztán közös turné is lesz?

Sz.Zs.: A szilvának ehhez nincs köze. Nem vagyunk egymás nyakába borulósak, de ezt így tudjuk jól csinálni, a zenénket szeretjük.

M.A.: Mindenki csinálta és csinálja az egyéb projektjeit, és nem akarunk turnézni. Maximum két koncertet csinálunk meg évente, de turné nem lesz.

Sex Action tagjai: Mátyás Attila, Szendrey Zsolt, Somlyai Miklós Forrás: © 2014 Bielik István/Bielik István

De régen bejártátok az országot, nyilván kíváncsiak rátok a debreceni rajongóitok is, azért nem hiszem, hogy onnan felutaznak Budapestre egy bulira…

Sz.Zs: De! Ráhibáztál, onnan pont jön egy S. A.-különítmény.

Jó, akkor legyen Pécs…

Sz.Zs: Onnan is jönnek!

Jó, akkor ne turnézzatok, csak az egyéb projektekkel. De azért még elviselitek egymást hosszú távon? Láttunk már olyat, hogy a tagok nem is beszéltek egymással, de koncerteztek, turnéztak.

Somlyai Miklós (Miksa): Én nagyon szívesen megutálom bármelyiket, ha egy 80 állomásos külföldi turnét kellene végigcsinálni velük (nevet).

M.A.: Nem találkozunk mindennap, nem is beszélünk mindennap, viszont ha együtt zenélünk, nagyon jól érezzük magunkat. Van olyan, hogy elkezdünk egy sztorit, aztán két évig nem is találkozunk…

S.M.: …és ugyanonnan tudjuk folytatni a beszélgetést, ahol két éve abbamaradt.

A Sex Action zenekar a 90-es évek elején. Forrás: Origo

Miksa, te miért nem maradtál a zenei pályán az Action után?

S.M.: Egy darabig játszottam olyan zenekarokban, amiknek ma már a nevét sem merem kimondani, de aztán nem volt tér, nem volt lehetőség, és más irányba indultam.

M.A.: Csak ránk várt, mert senki mással nem akart és nem is tud úgy zenélni, mint velünk.

Az eredeti Sex Action megszólalásra kell számítani? Vagy azért hozzányúltok a dalokhoz?

M.A.: Nem nyúlunk hozzá, a közönség így szereti őket, nem dolgoztuk át őket.

Sz.Zs.: Azért van némi változtatás, épp ezeket beszéltük az interjú előtt. Például két nótát összemixeltünk… meg hogy én nem beszélhetek túl sokat (nevet).

Akkor az eredeti felállásban koncertezni, az lényegében nem más, mint összejöttök örömzenélni, ráadásul a régi rajongóitok ezért még hálásak is.

S.M.: A mi rock zenénk egy űrt töltött és tölt be. Rockzenével bármikor találkozhat az ember, de az a fajta dirty rock, amit mi csináltunk, az akkor is egyedi volt, és most sem nagyon tudok hazai példát mondani rá.

Sz.Zs.: Meg nem is tudja senki utánozni. Egyszerű, jó rockzene slágeres dallamokkal. Soha nem a szakmaisága miatt volt ez sikeres, hanem azért mert olyan jó ízzel tudjuk és tudtuk eljátszani, amit csak mi tudunk. Az egyszerűségében rejlik az ereje.

Hány évre terveztétek a Sex Actiont 1990-ben?

Sz.Zs.: Egyetlenegy bulira. Akkor volt a Fekete Lyuk nevű hely kétéves, és összeraktunk öt dalt, aztán a színpadon olyan jól éreztük magunkat, hogy együtt maradtunk.

Azt az öt évet, amikor nagyon ment a szekér, és állandó botrányok övezték a Sex Action-turnékat, minek tekintitek? Tanulóéveknek, vagy fiatalságotok legszebb emlékei?

M.A.: Emlékek… azok a legélménydúsabb éveink voltak, bár nekem már sajnos sok minden kitörlődött.

S.M.: Én csak a szép dolgokra emlékszem, de mondjuk, egy balhé is lehet szép emlék, amin ma már nevetni tudsz.

Mint például a nem fürdés vagy a….

M.A.: Az élet hozta így, aztán szinte felrobbant körülöttünk a világ.

Sz.Zs.: Akkoriban ez nagyon ritka volt. 1990-ben játszottunk egy önálló kis bulit, aztán tavasszal már a Beatrice előtt léptünk fel, ősszel pedig már önálló Sex Action-turné volt. Nagyon pörögtek az események körülöttünk, és ezt a magunk módján kezeltük és élveztük.

Egyébként Matyinak volt is egy legendás mondata: „Srácok lehet a sárban fetrengeni, csak legyen zeneiség mögötte.” Matyinak köszönhető, hogy összetartotta a bandát, mert egyébként mi még ennél is sokkal jobban elkanászodtunk volna.

A Sex Action jövőre ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Forrás: © 2014 Bielik István/Bielik István

Mindig te voltál a főnök?

M.A.: Mondjuk inkább úgy, hogy hozzájuk képest mindig én voltam a legnormálisabb, a legértelmesebben gondolkodó. Tényleg nem baj, ha a turné része a pocsolyában fetrengés, csak legyen mögötte frankó, jó zene, ha ez megvan, akkor felőlem bármiben lehet fetrengeni. Mi ténylegesen egy nagy család voltunk. Reggeltől estig együtt bandáztunk, ha kellett, ha nem. Az az öt év volt a mi mocskos öt évünk, de családi kötelékkel.

Sz.Zs.: Most is, csak kicsit lassabb tempóban. Persze a legapróbb, nüánsznyi dolgokon is csak azzal tudsz összeveszni, akiket szeretsz, a családoddal.

A dalokat eredeti verzióban hallhatjuk pénteken. Mi a helyzet a színpadi megjelenéssel? Megvan még egyáltalán a westernhős-ruhátok?

M.A.: Talán még a kalap.

Sz.Zs.: Nekem meg talán a kabát. Elhasználtuk a ruhákat. A csizmák egy életre eldeformálták a lábamat. Mert sarkaltatni ciki volt, addig hordtuk, amíg az orra már teljesen égnek állt, akkor számított a legmenőbbnek. Ennek viszont a lábfejem látta kárát. De a színpadi imidzs egyébként Zoli területe volt. Ő volt a stylist.

S.M.: Mindig hozott képeket, hogy ezt nézd, hogy néznek ki! Azt a ruhát nézd meg! De mi a westernstílus mellett a tetkókkal is kilógtunk a sorból. Akkoriban még egyetlen tetovált zenekar sem volt.

M.A.: Még tetoválóhelyek sem voltak, csak ilyen zugtetoválók. Mi voltunk az első olyan zenekar, amelyiknek mindegyik tagja tetoválva volt. Az első tetkónkat közösen csináltattuk.

Sz.Zs.: Én egyből kettőt. Mert ha már a többiek is varratnak egyet, akkor nekem muszáj egyből kettőt. Úgyhogy került egy a vállamra, meg két kicsi szem a mellemre.

Kicsi szem?!

Sz.Zs.: Valami hülyeség kellett, és az, hogy legyen kicsi, mert több nem fért bele a költségvetésembe.

Sex Action turné 1992-ben. Forrás: Origo

Melyik westernfilmekből merítettetek?

Sz.Zs.: John Wayne nem érdekelt minket, az amerikai rettenthetetlen hős, aki átlovagolt a prérin, majd megérkezett tiszta csizmával (nevet). Sergio Leone filmjeit imádtuk. A kedvencünk az „Ördög jobb és bal keze”, azon belül is az a rész, amikor Terence Hill porolja a mellkasát. Az annyira tetszett, hogy mi egyből be is vetettük a lisztet a koncerteken, aztán ez odáig fajult, hogy szétszórtuk az öltözőben, és belehemperegtünk.

S.M.: Ehhez jött később az, hogy még a sört is rálocsoltuk, és aztán ebből lett a dagonya.

A dalszöveget ugyanúgy gondoljátok ma is?

S.M.: A próbán elkezdte énekelni a Szasza, hogy „nemrég múltál 16, néha mégis magadhoz nyúlsz, mikor rám gondolsz”. Aztán gyorsan mondtuk neki, hogy ezt ne énekeld már, mert elvisznek pedofíliáért.

M.A.: Viszont a mai 30 pluszos nők, ha trendin akarunk fogalmazni, a MILF-ek (mothers I’d like to fuck) teli torokból éneklik a szövegeket koncerten.

S.M.: Nekem meg pont most mesélték, hogy egy anyuka a gyerekével jött a legutóbbi Sex Action-koncertre, és a 16 éves nem a szövegeket kérdőjelezte meg, hanem megkérdezte az anyját, hogy kik ezek a „bácsik” a színpadon, és mit csinálnak (nevet).

Sz.Zs.: Azért a mi szövegeink nagyon jól megírt versek, köszönhetően Matyinak. Én annyiban vettem ki a részem ebből, hogy a Matyi megkérdezte, mi jut eszembe erről a dalról? Én mondtam, hogy a pina. Aztán jött a következő, erről mi jut eszedbe Szasza? Mondtam, hogy két leszbikus lány egymást nyalja…

M.A.: Ebből lett a „mikor egymást nyalják a forró lányok, én úgy érzem, hogy belehalok”. Szasza megfogalmazta röviden, én meg versbe szedtem. Viszont káromkodás soha nem volt. Ehhez ragaszkodtunk.

Sz.Zs.: A Matyi zseniálisan megfogalmazta, és mindannyian imádtuk. Még a Korda Gyuri bácsi is megirigyelte. Egyszer hallotta, hogy, „gyere ide, térdelj elém, fogjál engem marokra” és aztán azt mondta, hogy „úristen fiam, nekem meg olyan hülyeségeket kellett énekelnem, hogy Mariskával a bokorban… (nevet).

M.A.: Más ma a fiatalok ingerküszöbe…

A Ganxstának lánya van. Van még valakinek?

S.M.: Nekem, hároméves.

Te szívesen megmutatod majd a lányodnak, hogy nézd, apa ilyen dalokban zenélt, így beszéltünk a lányokról…

S.M.: A fiamnak igen, a lány az más. Neki nem feltétlen… persze a YouTube miatt nem is lehet nagyon elkerülni, hogy megismerje őket, de az biztos, hogy a őt máshogy kezelem én is.

M.A.: A Ganxsta azt mondta egyszer, hogy ha egy olyan szemétláda, mint ő megközelíti a lányát, akkor letépi kezét-lábát… (nevetnek)

Ahogy látom, ti nem nagyon aggódtok az idő múlása miatt, és nemigen foglalkoztok azzal, hogy öregszetek?

Sz.Zs.: Nem, majd 70 évesen ráérünk. Amikor az ember kimegy a színpadra, elkapja a lendület, szinte kicserélődik, és árad belőle az energia.

M.A.: Ahogy belőlünk fog szombaton a Barba Negrában!