Nyers szatíra a jelenkorról

Pawel Kuczynski
Vágólapra másolva!
1976-ban született Szczecinben. A poznani képzőművészeti egyetem egykori diákja, megannyi szakmai díj birtokosa. Munkáit látva elgondolkodunk, és legalább egy kérdésünk támad: miféle világban élünk? Szerinte szürreálisban. Pawel Kuczynski beszél önmagáról és a motivációiról.
Vágólapra másolva!

Háborúk, gyermekmunka, politika. Szegénység, éhínség, társadalmi egyenlőtlenség. Hogyan változtatja meg életünket az internet? Mennyire vagyunk közömbösek a körülöttünk tapasztalt visszásságokkal szemben? Ezekre a – nagyrészt időtlen – kérdésekre ad olykor kiábrándító, de mindenképpen elgondolkodtató válaszokat Pawel Kuczynski.

Forrás: Facebook/Pawel Kuczynski

A lengyel grafikus – aki bár sokat kritizálja a közösségi oldalt, de mégis csak ez a legnagyobb fóruma – nem ritkán heti rendszerességgel reflektál igazságtalanságra és elnyomásra: mindarra, ami a politika kapcsán gyakran bennünk is felmerül.

Bővülő rajongótábor

A művész posztjait már csaknem 300 ezren követik, és a szakmai elismerések sem kerülték el: 2004 óta több mint 130 díjat kapott, munkáival pedig megannyi művészeti portál foglalkozott. A Huffington Post pedig egyenesen Salvador Dalihoz és M.C. Escherhez hasonlítja, feltéve a költői kérdést: mi lett volna, ha a két 20. századi művész munkásságát Mark Zuckerberg találmánya is inspirálja?

Forrás: Facebook/Pawel Kuczynski

Azt festi, amit lát

„Egyesek azt mondják, hogy a rajzaim szürreálisak. Én viszont úgy gondolom, hogy a korunk szürreális, én pedig egy realista művész vagyok” – mondta az Origónak Kuczynski, de rögtön hozzátette: nem célja, hogy megváltoztassa az embereket, mert nem gondolja, hogy hírnök lenne. A rajzai ugyanakkor alkalmasak lehetnek ilyesmire:

Forrás: Facebook/Pawel Kuczynski

Az pedig nem lehet vitás, hogy a – főként cím nélküli – Kuczynski-művek fontos ügyekről szólnak. Hogy csak az elmúlt hónapokat említsük: a „Gáza” feliratú borotvaélen kimúló békegalamb, illetve a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj gép tragédiájának tragikusan nyers ábrázolása. A kommentelőkből pedig természetesen előjön a történész.

Forrás: Facebook/Pawel Kuczynski

Időtlen hibák

De hogy mivel lehet hatni a közönségre? „A metafora egy univerzális nyelv. Néha egy jó metaforával jobban el lehet magyarázni a dolgokat, mint száz szóval” – vallja a lengyel grafikus, akinek fő célja, hogy szavak nélkül meséljen a világról: „Nehéz feladat ez, de az mindig öröm, amikor megértik a rajzaimat. Szeretem megfigyelni az embereket és köztük lévő kapcsolatot. Oly sok éve élünk együtt ezen a világon, mégis mindig ugyanazokat a hibákat követjük el.”

Pawel Kuczynski Forrás: Facebook/Pawel Kuczynski