D12 WORLD - Eminem és a haverok

Vágólapra másolva!
Két évvel a négymillió példányban fogyott Devil's Night című debütáló album után megjelent a detroiti D12 új albuma D12 World címmel. Az együttes tagjai az élesnyelvű Eminem, az őrült Bizarre, a beatmester Kon Artis, a higgadt Swift, a nyugodt Kuniva és a freestyle király Proof. A hip-hopperek debütáló albuma korrekt kritikát kapott, az USA Today szerint "a funky-ütemek és az ördögien frappáns szójátékok" teszik feledhetetlenné. Nyerjen velünk eredeti merchandise pólót és törülközőt, és nézzen bele a klipekbe: érdemes!
Vágólapra másolva!

Az album hat országban - így az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Japánban - az első helyen debütált, és további tíz országban már a megjelenésének első hetében a Top 5-be került. A My Band kislemez is szépen fogy: például Németországban és Ausztráliában a listák élén áll.

"A D12 világában bármi megtörténhet. A Devil's Night csak a kezdet volt, most már itt az ideje, hogy még őrültebbek legyünk" - közölte Kuniva. Valóban, a Devil's Night és a két sikerszám, a listavezető Purple Hills és a Fight Music az új évezred egyik szupercsapatává tette a D12-et. Nem számít, hogy Eminem bezsebelt 9 Grammy-díjat, a Lose Yourself-ért egy Oscart, a 8 mérföld-ért, de az sem számít, hogy Amerika legnépszerűbb rappere. Ha a D12-ről van szó, akkor ő is csak egy tag az együttesből.

"Együtt nőttünk fel Detroitban, jól ismerjük egymást" - emlékezett vissza Proof - "Én hoztam be Eminemet az iskolai ebédlőbe, hogy részt vehessen a rap versenyeken. Később havonta egyszer Maurice Malone's Hip Hop Shopjában szócsatáztunk, ekkor már mindenkinek volt egy csapata. Így született a D12. Mielőtt egyáltalán szóba került volna a lemezkészítés, az volt a célunk, hogy verbális ninják legyünk, jobbak legyünk bárki másnál."

A tagokat kezdettől fogva különleges kötelék fűzi össze. Együtt nőttek fel, együtt kezdtek el rappelni. " Mi voltunk a battle-rapperek All-Star Teamje. Amikor például Bizarre ragadta magához a mikrofont, akkor sosem tudhattuk miről fog szövegelni" - kommentálta Kuniva.

Noha a csapat volt a legfontosabb, mindegyik tag saját karrierjén is dolgozott. Az igazi áttörést Eminem legendás szólósikere hozta, amiben Dr Dre keze is benne volt. Kon Artis hozzáfűzte: "Ennek köszönhetően egy szinttel feljebb kerültünk a ranglétrán. Segített abban, hogy mindnyájan a legjobbat hozzuk ki magunkból, mindig is az igazi barátság számított."

Egy csapattag, Bugz nem érhette meg a D12 sikerét, nem sokkal a Shady Recordsszal való szerződéskötés előtt meghalt. "Az utolsó kívánsága az volt, hogy vegyük be Swiftet a csapatba. Ha meghallgatod a Good Die Young-ot a mostani albumon, akkor megérted, mennyire fontos volt nekünk" - mondta Proof, kinek fia éppen aznap született, amikor Bugz meghalt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Devil's Night megjelenése után a D12 éjjel-nappal turnézott, bejárták az egész világot. "Mindenki, aki ismeri az első lemezünket, tudja, hogy mennyit fejlődtünk. Az elmúlt két évben érettebbek lettünk" - fűzte hozzá Kon Artis. - " Annak ellenére, hogy Eminem a legnevesebb előadó köztünk, a D12 World albumon mindenki megmutatja mire képes."

A humorérzékükből semmit sem vesztettek, amit a címadó dal is bizonyít. "Olyan mintha egy house party-ba csöppennél."-kommentálja Bizarre. A szám producere Kanye West volt. Az album első kislemezdala - a My Band - abból űz tréfát, hogy rengeteg újságíró írt a D12-ről, éppúgy, ahogy bármely fiúcsapatról. "A My Band ötletét egy vicc adta. Az egész dalban Eminem az elsőszámú énekes, aki egyikünket aranyosnak, másikunkat félénknek állít be. Az egész egy poén, amivel a médiát célozzuk meg" - magyarázta Swift.

A My Band mellett biztosan a klubkedvelők kedvence lesz a 40 Oz című dal, melynek Trackboyz volt a producere. Eminem közreműködik a Git Up című számban is. Kon Artis szerint "Em dala tiszta adrenalin. Bementünk a stúdióba és megpróbáltuk lerombolni azt a képet, ami az emberekben kialakult a D12-ről. A D12 több mint egy együttes, testvérek vagyunk."