Vágólapra másolva!
„Az emberek számára érdekes módon a legnagyobb akadályt saját maguk jelentik. Talán evolúciós eredetű is az, hogy szeretünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ellenálljunk a változásnak." - vallja Campbell Macpherson, a világ egyik leghíresebb változásmenedzsment szakértője. Campbell Macphersonnal a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvéről A változás bajnokai című műről beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Hogyan lett a változás világszerte jegyzett elméleti és gyakorlati szakértője?

Ez egy hosszú időn át tartó út volt. Amikor 25 évvel ezelőtt csatlakoztam az Anderson Consultinghoz, amely aztán Accenture lett, akkor jöttem rá arra, hogy a változás nem csak úgy megtörténik velünk, hanem igen is lehet rá befolyásunk. Akkor, ott észrevettem azt, hogy bár nagyon jók, de a folyamatokban és a rendszerekben tett változások, amit az ügyfeleinkkel elkezdtünk, hosszabb távon aligha voltak fenntarthatók. Méghozzá azért nem, mert a fenntartható változáshoz az emberek érzéseire is kell hatni, hogy ezután már önmagukat is motiválhassák. Azóta jó pár év telt el, nekem pedig ez idő alatt lehetőségem nyílt az emberek sokaságával együtt dolgozni, akik varázslatos változásokat értek el.

Forrás: Pallas Athéné Könyvkiadó

Könyve első részében számba veszi az emberiség felé egyre sebesebben közeledő 21. századi „változáscunamit". Melyek ezek között a legmeghatározóbbak? Kezelésükben kiket tart a legfontosabb szereplőknek és példa jelleggel milyen típusú ajánlásokat fogalmaz meg számukra?

Nagyon sok dolgot említek az első fejezetben, amire aztán visszatérek a könyvben. Például a mesterséges intelligencia, a 3D-s nyomtatás, vagy a közösségi média hatása. Úgy vélem, hogy a közösségi média esetében különösen fontos, hogy azok, akik a Facebook-, Twitter- és Instagram-felületekre vezetik, mielőbb felismerjék a rájuk háruló felelősséget. Mert jelenleg úgy tesznek, mintha csupán platformok lennének. Holott ezek az óriáscégek nemcsak médiafelületet biztosítanak, hanem műsorszolgáltatók és szerkesztők is egyben.

A legfontosabb változásnak viszont kétségkívül az éghajlatváltozást tartom. Ez olyasvalami, amelyet mára, sajnos tényként kell elfogadnunk, és mindent megtennünk a legyőzéséhez. Ez nem lesz könnyű, hiszen hatalmas nyomást kell gyakorolnunk a különböző szervezetekre és vezetőkre, hogy végre vegyék komolyan a problémát. És attól tartok, hogy sajnos kicsúszunk az időből.

Motivációs előadóként, tanácsadóként mit tapasztalt, mi a legnagyobb gát a változások elfogadásában és menedzselésében?

Az emberek számára érdekes módon a legnagyobb akadályt saját maguk jelentik. Talán evolúciós eredetű is az, hogy szeretünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ellenálljunk a változásnak. És valójában erről szól a könyv, hogy hogyan ismerjük fel az erősségeinket és értékeinket, amelyek birtokában már sokkal könnyebb lesz elfogadni az újdonságot és megtalálni a benne rejlő lehetőségeket.

A 21. századi globális kihívások okán milyen típusú változások fenyegethetik egyéni szinten az embereket, amelyeket várhatóan saját maguknak kell megoldaniuk?

A könyv feltérképezi a világban zajló változások univerzumát, illetve az ezek feletti irányítás lehetőségeit és mértékét is tárgyalja. Azonban fontos megemlíteni, hogy minden változás bennünk zajlik elsősorban, és a kulcs a változtatás képességének felszabadításához az, hogy felismerjük, hogy ez bizony érzelmekkel jár. Tehát amikor haragot érzünk, vagy félelmet a kudarctól, ha hibáztatjuk magunkat, amiért nem változtattunk korábban, netán rettegünk az ismeretlentől, ez mind-mind teljesen normális. Amint erre rájövünk, és elfogadjuk az érzelmeinket, anélkül, hogy azonosulnánk velük, ezután elkezdhetünk azon is dolgozni, hogy miként győzzük le azokat, hogy többé ne állhassanak az utunkba.

Hogyan azonosíthatjuk a változások sokaságában a pozitív jellegűeket? Illetve mire legyünk tekintettel, hogy ezek buktatóit elkerüljük?

A Covid alatt több workshopot is tartottam és mindig megkérdeztem a résztvevőket arról, hogy a járványidőszak hozta elszigetelődés közepette vajon mit is tanultak a változásról? Az egyik résztvevő azt mondta: „Megtanultam, hogy nem minden változás rossz.". Erre, hirtelen valaki más is feltette a kezét, és azt mondta: „Én pedig pont azt ellenkezőjét tanultam meg, azaz, hogy nem minden változás jó.".

Ebből is látszik, hogy mennyire személyes az, hogy hogyan is értelmezünk egy-egy változást. Ugyanazt az eseményt megélhetjük rosszként, és érezhetjük áldozatnak magunkat, ami nem vezet sehova, vagy egyszerűen elfogadhatjuk. Pozitívnak vagy negatívnak, tulajdonképpen mindegy is. A lényeg úgyis az, hogy ezután mit kezdünk vele. Ami biztos, hogy minden változtatásnak megvannak a következményei, nekünk pedig meg kell tanulnunk felvállalni azokat.

Hogyan menedzselhetünk le egy számunkra kedvezőtlen változást? Min múlik a sikere?

Tény, hogy az életünk során egyes változások kedvezőbb körülményeket hoznak, míg mások kevésbé. Ahogy korábban említettem el kell fogadnunk azt, hogy a változás érzelmekkel is jár, ráadásul az érzelmek négyszer erősebbek, mint a logika, ha a változásról van szó. Azonban ezekre az érzelmekre szükségünk is van ahhoz, hogy döntést tudjunk hozni. Sokan ott hibázzák el, hogy rengeteg időt töltenek azzal, hogy bántják és hibáztatják magukat a negatív érzelmeik miatt. Ilyenkor érdemes egy kicsit hátralépni és tudatosítani azt, hogy nincs velünk semmi baj, mert bizony az érzelmek hullámvasútja is a változás része.

Forrás: Pallas Athéné Könyvkiadó

A könyv külön fejezetben foglalkozik a jógával. Miként illeszkedik ez a válságkezelő folyamatba?

Gyönyörűen illik, és ezt nem csak azért mondom, mert a feleségem, Jane egy zseniális jógatanár és jógaterapeuta, hanem mert a jóga segítségével képessé válhatunk arra, hogy megfigyeljük az érzelmeinket anélkül, hogy azonosulnánk velük, vagy épp ítélkeznénk felettük. Tulajdonképpen – ahogy a jóga atyja, Patandzsali mondta –a jóga segítségével lecsendesítjük az elme fecsegését.

Az egyes pózok tehát nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is támogatnak abban, hogy megszabaduljunk a negatív gondolatoktól, érzelmektől, és elfogadjuk a változást. Mindeközben pedig önbecsülésre és önszeretetre is tanítanak.

Milyen típusú technikákat, eszközöket, megoldásokat találnak az olvasók a most megjelent kötetében?

A változás bajnokaiba belekerült egy vadonatúj modell, amelyet azóta már a Henley Business Schoolban is használunk. Változásmátrixnak hívják, és tulajdonképpen az egyetemes változásokat térképezi fel. Emellett a könyv részletesen elmagyarázza az érzelmek hullámvasútját is, amelyet a nagy változások idején tapasztaltunk. Rengeteg hasznos eszköz található benne a változások kezeléséhez, illetve több fejezetben tárgyalja az elme elképesztő erejét is, kutatásokkal és érdekes történetekkel alátámasztva azt.

Mi az ön személyes válságkezelő „trükkje"? Hogyan fejleszthetünk saját magunk számára ilyen testreszabott változáskezelési fogásokat, gondolkodásmódot?

Az én „trükköm" tulajdonképpen a jóga erejét használja. Ha nehéz helyzetbe kerülök, először is megnyugtatom a légzésem, és adok egy kis időt magamnak. Nagyon fontos, hogy bármi is történjék, hagyjunk magunknak elég időt levegőt venni, kicsit megnyugodni, és csak ezután cselekedjünk. A Dalai Láma is azt mondja: állj meg, vegyél levegőt, figyelj és folytasd. Szerintem óriási jelentőségű, hogy – akár egy pillanatra is – megálljunk, mert ilyenkor egy teljesen új perspektívát kaphat az ember.

Kinek ajánlja A változás bajnokait?

Tulajdonképpen bárkinek szól, hiszen a változások előbb-utóbb mindenki életébe eljönnek. A könyvet különböző szervezetek is használhatnák eszközként, hogy segítsenek az alkalmazottaknak könnyebben elfogadni a változásokat. Univerzális jellegű, hiszen mindannyiunknak megvannak a saját akadályai, érzelmi korlátai egy-egy változás előtt. A változás bajnokai abban támogat, hogy legyőzhessük ezeket, és a lehető legjobbat hozzuk ki az „új"-ból.