Itt van Orbán Viktor legújabb videója a magyar-kínai csúcsról – videó

orbánviktor
Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Gazdaság, atomenergia, mezőgazdaság, kultúra, filmipar – ezeken a területeken született megállapodás a kínai-magyar csúcson.
Vágólapra másolva!

18 megállapodás a magyar-kínai csúcson: gazdaság, atomenergia, mezőgazdaság, kultúra, filmipar – címen tett közzé videót Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán. 

Történelmi jelentőségű, hogy húsz év után ismét kínai elnök látogatott el Magyarországra. Hszi Csin-ping szerda este érkezett meg Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta a kínai elnököt és küldöttségét, melynek tagjai többek között a kínai pénzügyminiszter, a külügyminiszter és a kereskedelmi miniszter. A kínai elnök a koronavírus-járvány kitörése óta nem járt Európában, mostani látogatása során pedig az orosz-ukrán háború mellett a Magyarország által is támogatott béketerv is középpontba kerül. A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon - ismertette Orbán Viktor, kiemelve: a két állam közti kereskedelem értéke húsz év alatt 3 milliárdról 12 milliárd dollárra emelkedett, egy helyett hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül légi járattal Budapestről. Akkor "a gesztusokon kívül elköteleződést nem jelentő baráti együttműködésről beszélt a két ország", ma pedig közös nyilatkozatuk már stratégiai partnerségről szól - fogalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta: megtiszteltetés és nagy lehetőség Magyarország számára, hogy Kína meghívott bennünket a gazdaságának modernizációjában való részvételre, és "hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában". Felidézte: húsz éve csak nagyítóval lehetett kínai beruházást találni Magyarországon, tavaly pedig az érkező beruházások háromnegyede ebből az államból származott, és emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést. 

A miniszterelnök megemlítette: büszkék vagyunk arra, hogy helytállunk az ezekért a befektetésekért folytatott versenyben, majd kijelentette, Magyarország továbbra is korrekt, tisztességes körülményeket biztosít a nálunk beruházó kínai vállalatok számára. Megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a legmodernebb nyugati és a legmodernebb keleti technológia Magyarországon találkozhasson és építhessen ki együttműködést - fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva: a magyaroknak komoly ambíciói vannak, hiszen miután az előző "egy szégyenteljes évszázad volt, amit elvesztettünk", a 21. századot már megnyerni akarjuk.