Átláthatóságot ígért, korrupciós mételyt hozott Karácsony a budapestiekre

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely
Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely a 2019-es programjában egy egész fejezetet szentelt az átláthatóság kérdésének. A politikus akkor több ígéretet is megfogalmazott, amely alapján azt hihetnénk, hogy a megválasztása után a korrupcióellenesség élharcosává vált. Azonban ez nem így lett, átláthatóság helyett pedig a korrupció mocsarába süllyedt a főváros Gyurcsány Ferenc embereinek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az előző önkormányzati választáson, 2019-ben Karácsony Gergely még azt ígérte, minden fővárosi tulajdonban, kezelésben lévő intézmény és cég élére nyilvános pályázaton választanak majd vezetőt. Ez természetesen nem valósult meg, ugyanis a választásokat követően a városházát ellepték Gyurcsány Ferenc emberei, akik elfoglalták az intézmények vezetését, és megkezdték a pénz kilapátolását a fővárosból. 

Felülvizsgáljuk a fővárosi önkormányzat rendszerváltás utáni gazdálkodását, az előnytelen szerződéseket pedig felbontjuk, és visszaszerezzük az ellopott önkormányzati vagyont, ingatlanokat és cégeket

– írta programjában Karácsony Gergely, aki 2019-ben még az elszámoltatás, és a korábbi városvezetés korrupciós ügyeinek feltárásával kampányolt. Ezen kijelentéseit azonban csak korrupciós botrányok sora követte, többek között a hídpénzbotrány, amelyben a nyilvánosságra került adatok szerint komoly szerepe volt a fővárosnak. 

Antikorrupciós kutatószoba sem jött létre

A korrupció elleni harc jegyében a főpolgármester egy antikorrupciós kutatószobát akart létrehozni, ahol a lakosok és az újságírók szabadon kutathatják a főváros szerződéseit és jegyzőkönyveit. A Magyar Nemzet szerint ezen kutatószoba helyett azonban inkább átláthatatlan szerződések és üzletkötések tömkelege valósult meg.

Az önkormányzati közbeszerzéseken létrehozzuk az antikorrupciós fehérlistát, amelyen azok a korrupciómentes cégek és magánszemélyek szerepelnek majd, amelyekkel, illetve akikkel érdemes együtt dolgozni. A korrupciós feketelistán pedig azok a korrupt cégek és magánszemélyek szerepelnek, amelyekkel, illetve akikkel a hivatal és a fővárosi önkormányzati cégek nem köthetnek semmilyen szerződést

– írta programjában Karácsony Gergely, azonban a listából, mint oly sok korábbi tervből, nem lett semmi. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK