Ukrán férfiak vertek át több embert is az interneten

Vágólapra másolva!
Két ukrán férfi különböző internetes hirdetésekre jelentkezett, majd eljátszották, hogy vásárolni akarnak. Ezek után adathalászlevelet küldtek a hirdetőknek, akik megadták a bankkártyaadataikat. Az adatokkal már könnyen meg tudták szerezni a pénzüket.
Vágólapra másolva!

Az ukrán férfi 2022 februárjában Csehországba költözött a családjával. Ott megismerkedett egy szintén ukrán férfival, aki különböző közösségi és internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett és eljátszotta, hogy vásárolni akar. A hirdetőknek a szállításra hivatkozva olyan adathalász levelet küldött, ami a futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította őket. 

Itt a hirdetők megadták a bankkártyaadataikat, amiket a férfi ellopott, majd beírta a telefonjára letöltött banki applikációkba. Ezek után a telefonjával pénzt vett fel a hirdetők bankszámlájáról különböző bankautomatákból. 

Az ukrán férfi munkát ajánlott a frissen megismert ismerősének, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon, és az ellopott bankkártya adatokat feltöltse a kapott telefonokra, majd bankautomatákból különböző összegeket vegyen fel. Az ismerős a felvett összegek 10%-át eltette, a maradék 90%-ot pedig virtuális valuta automatába befizette. 

Fotó: Police.hu 

Az ismerős tavaly augusztus 13-a és 16-a között, négy napon keresztül 40 hirdető bankkártya adatait felhasználva 5 millió forintot vett fel különböző debreceni automatákból. 

Ezenfelül 8 másik embertől próbált meg ellopni másfél millió forintot, de ez nem sikerült. 

A tettét beismerő ismerőst az ügyészség csalással és pénzmosással vádolja. Az ügyészség azt javasolja, hogy a bíróság ítélje 2 év börtönbüntetésre és 5 évre utasítsa ki az országból. 

Az Origo korábban megírta, hogy egy pesti nő két éven keresztül az internetre töltött fel hirdetéseket, amiben olyan termékeket hirdetett, amik valójában nem voltak a tulajdonában. Ezek között több mesekönyv is volt, amit sokan megvettek több tízezer forintért. 

47 embert vert át egy székesfehérvári nő, aki szinten nem létező termékeket árult az interneten. Miután a vevők elutalták a vételárat, a nő elérhetetlenné vált. 

Korábban adathalász csalók a rendőrség nevével visszaélve próbálták meg megszerezni az emberek bankkártyaadatait. 

Egy másik csaló szintén vásárlónak adta ki magát, de végül megszerezte a hirdetők pénzét.