Ifj. Lomnici Zoltán: Az életveszélyes háborús pszichózis ellen is eszköz a Békemenet

Békemenet 2022
Békemenet 2022. Március 15-én
Fotó: Fotó: Koncz Márton - Origo
Vágólapra másolva!
A háborús pszichózis polgárháborús állapotokat teremtett politikai vezetők szerint is Szlovákiában és arra kell törekednünk, hogy ez itthon ne történjen meg. Civil és politikai szinten is meg kell tenni mindent azért, hogy a háborúpártiak ne tudják belesodorni hazánkat egy véres konfliktusba – minderről Ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak a Robert Fico elleni merénylet kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Békemenet fő aktualitását ezúttal az Európát, az európai polgárok békébe vetett hitét már több mint két éve beárnyékoló háború, valamint a felerősödő háborúpárti hangok és elhatalmasodó háborús pszichózis adják, gondoljunk csak a bolygónkra és az emberiségre beláthatatlan következményekkel járó nukleáris fegyverek bevetésének napirendre vételére egyes nyugati politikusok részéről – mondta Ifj. Lomnici Zoltán az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint túlzás nélkül állítható, hogy egy lépésre vagyunk attól, hogy a progresszív politikai erők által uralt brüsszeli bürokrácia katonákat küldjön Ukrajnába,  szakadékba taszítva ezáltal Európát. 

Az uniós polgárok az egy héttel a Békemenetet követő európai parlamenti választáson erről a háborúpárti brüsszeli politikáról is ítéletet mondhatnak, és a béke irányába terelhetik az uniót.  

 

Robert Fico korábban is háborúellenes volt

Van azonban egy szomorú esemény, amely tovább erősíti az esemény időszerűségét. 2024. május 15-én, 14:30 körül Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen merényletet követtek el – mondta a szakember. A kormányfő súlyosan megsérült, miután többször is rálőttek közelről a szlovákiai Nyitrabányán, a város kultúrháza előtt egy kormányülés után, ezért kórházba került, a besztercebányánai Franklin D. Roosevelt Klinikán pedig életmentő műtétet hajtottak végre rajta. 

A merényletet egy háborúpárti radikális író követte el. Juraj Cintula már korábban is vehemensen támadta háborúellenes álláspontja miatt a jelenleg is életveszélyes állapotban lévő szlovák kormányfőt. 

„Éljen Ukrajna”, „hazaárulók” vagy „elég Ficóból” – többek között ezeket kiabálta a Cintula már korábban is egy másik demonstráción, ahol szintén egy kihelyezett kormányülést tartottak Ficoék. Miközben imádkozunk a szlovák miniszterelnökért és családjáért, határozottan el kell utasítaniuk a gyűlöletet, a hergelést és az árulást – mondta Ifj. Lomnici Zoltán. 

A háborús pszichózis polgárháborús állapotokat teremtett poltikai felsővezetők szerint is Szlovákiában és arra kell törekednünk, hogy ez itthon ne történjen meg. Civil és poltikai szinten is meg kell tenni mindent azért, hogy a háborúpártiak ne tudják belesodorni hazánkat egy véres konfliktusba. 

Történelmi jelentőség

A nemzeti kormány békepárti törekvéseit ezért június 1-én egy minden korábbinál nagyobb horderejű megmozdulás keretében fogjuk teljes mellszélességgel támogatásunkról biztosítani. Idén a tizedik alkalommal kerül megrendezésre a CÖF-CÖKA és szellemi honvédői által 2012-ben életre hívott Békemenet, vagyis egy kerek, jubileumi számhoz érkezett a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb tömegeket megmozgató civil kezdeményezése – mondta Ifj. Lomnici Zoltán.  

A jubileum tehát már önmagában is történelmi jelentőségűnek lenne tekinthető, ugyanakkor ebbéli minőségét még inkább kiemeli a globális biztonságot fenyegető háborús körülmények által determinált üzenete: a béke fontossága, amelyet - ki kell mondani -,ma Európában kizárólag a polgári-konzervatív magyar kormányzat képvisel. 

Hazánk az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, amely - az agressziót és a nemzetközi jog megsértését elutasítva - a kezdetektől fogva konzekvensen a béke mellett szólal fel, és pártatlanként megmaradva, azonnali tűzszünetet, illetve béketárgyalásokat proponál, valaminttámogat minden olyan nemzetközi erőfeszítést, amely a béke előteremtését szolgálja, (morális) példát mutatva ez által a Nyugatnak – tette hozzá. 

A II. Világháború idején békezarándoklatok zajlottak Európa-szerte azzal a céllal, hogy minél hamarabb vége legyen a pusztító világégésnek: Olaszországban a hívők Loretóban és Assisiben imádkoztak, míg Walesben a Szent Dávid-székesegyházhoz Franciaországban pedig a Pontmain-i Szűzanyához zarándokoltak a béke hívei. Az 1941 és 1945 közötti katonai áldozatok száma meghaladta s 350 ezer főt, a civil lakosság vesztesége 60–100 ezer főre tehető, a holokauszt rémtettei nyomán zsidó vagy annak minősülő lakosságét legkevesebb, mint 400 ezerre becsülik.   

Az idei Békemenet mottója a belső és a nemzetközi politikai dimenzió irányába is határozott üzenetet hordoz magában; 

Míg a konfliktus kirobbanása óta háborúpárti álláspontot képviselő magyar baloldal részére azt közvetíti, hogy a háborúból profitáló külföldi finanszírozóik érdekei helyett, a magyar emberek érdekeit, vagyis ne a háborút, hanem a békét tartsák szem előtt; Addig az európai kontinenst a háború peremére sodró nemzetközi baloldali erőknek világosan jelzi, hogy nem hagyjuk, hogy két világháború után a harmadikba is belekényszerítsék hazánkat – zárta Ifj. Lomnici Zoltán.