Egy forintért ölte meg a feleségét egy csobánkai nyugdíjas

Vágólapra másolva!
Egy véres férfi bolyongott Budapest utcáin 55 évvel ezelőtt. Több helyen is felvágta az ereit, és még akkor sem tett le öngyilkossági szándékáról, amikor kórházba került. A lelkiismerete volt az, ami nem hagyta nyugodni a csobánkai feleséggyilkost.
Vágólapra másolva!

A 64 éves férfi a Déli vasúti összekötő híd mellett akart végezni magával 1968. április 30-án. Ruháját, cipőjét, okmányait és a pénzét a bőröndjével együtt a Dunába dobta, aztán felmetszette az ereit. Nem vérzett. Hogy véletlenül se akarjon kiúszni és életben maradni, inkább nem vetette bele magát a vízbe, hanem elindult a Bartók Béla út felé. A nadrágjában volt még 20 forint, amiből úszócipőt vett egy drogériában és útnak indult Hűvösvölgybe. Véresen.

Ott még véresebb lett, mert megint felmetszette az ereit. Ezúttal a nyakán és a könyökhajlatában sebezte meg magát, amitől elájult.

A hajnali dér ébresztette fel másnap. Megértette, hogy most sem sikerült, túlélte a kísérletet. Már kora reggel útra kelt. Még Hűvösvölgyben bolyongott egy ideig, de aztán egy vendéglő előtt meglátott egy rendőrt. Odament hozzá és azt kérte, vitesse kórházba, mert öngyilkos akart lenni. A járőr látta, hogy szivárog a férfi ereiből a vér. Mentőt hívott. Mivel az öngyilkosjelölt a Korányi kórházban sem tett le arról, hogy megöli magát, átvitték az Ideg és Elmegyógyintézetbe. Egy hónappal ez után derült ki, miért akarta megölni magát a csobánkai nyugdíjas. Ekkor találtak rá felesége holttestére az otthonukban, miután már rettenetes bűz áradt ki a házból. Nem sokáig maradt rejtély, ki ölte meg, D. István ugyanis hamar beismerő vallomást tett.

az idős férfi a kihallgatásán is az úszócipőt viselte; az nem derült, ki, hogy ezzel mi volt a terve Forrás: Magyar Rendőr/Arcanum Digitális Tudománytár

 

Elmondta, hogy május 28-án meccset nézett a közösségi televízióban. A használati díj fejében fizetett egy forintért – mind 15 esztendő óta minden fillérért – hatalmas botrányt rendezett a felesége. Nem hagyta aludni, sőt meg is ütötte"

 

– írta meg a Magyar Rendőr 1968. július 11-i száma.

 

A férfi dühbe gurult és megragadta a felesége torkát, de az csak nem hagyta abba a szitkozódást.

 

Addig szorította a nyakát, míg meg nem ölte, aztán már hiába próbálta mesterséges lélegeztetéssel felélesztenie. Szégyenérzete támadt. Már bánta, hogy elvesztette a fejét, ezért úgy döntött, megöli magát. Eredetileg azt tervezte, hogy délen ugrik a Dunába, hogy majd a szerbek fogják ki, vagy még délebbi országok lakói. Kifizette a tartozását és elindult Budapestre, ahol az első dolga az volt, hogy leitta magát. Mivel nem maradt már pénze az utazásra, a Déli vasúti összekötő hidat választotta. A halott feleségéről a csobánkai körzeti megbízott értesítette a Pest megyei nyomozókat hónapokkal a gyilkosság után. Mint kiderült, azért nem találtak rá hamarabb, mert nem nagyon kedvelték az asszonyt környékbeliek.

Sem gyereket, sem állatot nem tűrt meg a háza körül, úgyhogy inkább kerülték a portáját. Emellett gyilkos férje is azt mondta a szomszédoknak, hogy a felesége jól van, csak elutazott a fővárosba, hogy a beteg nővérét ápolja.

D. István ügyét a vizsgálati osztály emberölés miatt vádemelési javaslattal adta át a Pest megyei Főügyészségnek.

Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Amennyiben Ön akár szóbeli, lelki, fizikai bántalmazás, vagy szexuális erőszak áldozata, joga van a segítséghez! Jelentkezzen bármelyik rendőrkapitányságon, vagy tegyen bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!