Závogyán Magdolna: A március 15-ei ünnep nemzedékek óta szerves része életünknek

zavogyanmagdolna
Vágólapra másolva!
A március 15-ei ünnep nemzedékek óta szerves része életünknek; gyermekkortól kezdve megtanuljuk eseményeit, verseit, szimbólumait - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára Kiskunhalason.
Vágólapra másolva!

A Thorma János Múzeum fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Závogyán Magdolna hangsúlyozta: 

soha ne feledjük el, hogy nagy eleink életüket, vérüket, szabadságukat és lelkük békéjét áldozták érettünk. Nem valamilyen nehezen megragadható politikai célért, nem mára elfeledett korabeli érdekekért, nem saját boldogulásukért, hanem értünk

 - tette hozzá.
Az ünnepség keretében leplezték le a kiskunhalasi festőművész, Thorma János Magyarországon eddig még nem látott, Budavár bevétele 1849-ben című tanulmányfestményét, amely egy trilógiát képez a másik két, szintén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelentős eseményét ábrázoló festményével. Az államtitkár kiemelte: 

a múzeum névadója, a nagybányai iskola mestere, Thorma János nem élt még a forradalom és a szabadságharc idején. 

Ám a két évtizednyi időtávlat számára még nagyon is élővé tette annak hatásait és eszmeiségét. Ennek a pontos történelmi ismereteken alapuló, hazaszeretettől vezérelt alkotómunkának monumentális eredménye a trilógia, amely immár végre együtt, teljes fényében látható ebben a múzeumban - fogalmazott.