Soltész Miklós: A magyarok minden birodalom temetésén jelen voltak az elmúlt évezredben

Soltész Miklós;
Tevel
Soltész Miklós a megújult katolikus templom átadásán mondott beszédet Tevelen.
Fotó: Facebook/Soltész Miklós
Vágólapra másolva!
"Üzenjük Bécsbe, Berlinbe, Brüsszelbe, ha kell, a tengerentúlra is: a magyarok minden birodalom temetésén jelen voltak az elmúlt évezredben" - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Sátoraljaújhelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának ünnepi megemlékezésén.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós kiemelte:

azok, akik árulják a hazát, kiszolgálják a nagyhatalmakat, akik szuverenitásunkat aláássák, azokat a nemzet kiveti és kivetette magából a múltban is.


A hősöket, a bátrakat és a nemzetért dolgozókat pedig évszázadok, évtizedek távlatában is tisztelet övezi, "mi magyarok pedig megmaradunk" - tette hozzá. Soltész Miklós arról is beszélt, hogy 

a birodalmi központok a mostani korban is egymásnak uszítanak népeket, nemzeteket és pusztító háborúkat provokálnak ki. Emellett ma is vannak, "akik pénzért, hatalomért, remélt, nyugatról jövő dicséretért árulják a hazát" 

- fogalmazott. A politikus felidézte, az 1848. március 15-én kitört forradalom része volt az akkori Európán végigsöprő hullámnak, amely a kor igazságtalanságain akart változtatni. Hangsúlyozta: a pesti és budai forradalom vértelen volt, ellentétben sok városéval, így például Béccsel szemben is.
 

A forradalom határozott, kemény, de mégis békésen megvalósítandó követelései nem szabadságharcként és "nem pusztító fegyveres öldöklésként indultak, azt Bécs ármánykodásai, uszító politikája fordította át, változtatta meg"

 

- emelte ki az államtitkár, hozzátéve: a magyarok indítottak támadást Bécs ellen, azonban "ők lázították fel a rácokat délen, a románokat Erdélyben ellenünk", a nemzetiségek felhergelésével évezredes együttélést romboltak szét és hintették el a huszadik századra a még nagyobb gyűlölet magvait. Hangsúlyozta: 

1848. március 15-e és 1849 októbere között rengeteg esemény sűrűsödött össze, gyors és azonnali döntéseket kellett hozniuk eleinknek, akik "mind a nemzetet szolgálták szeretettel, kitartással hűséggel".

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Sátoraljaújhely polgármestere ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, "hősöket teremtett az Isten, hogy csodát tegyenek a hazáért". Hozzátette, egyszerre, egy időben a kiváló magyar fiatalok, politikusok, tábornokok mind együtt voltak azért és ahhoz, hogy Magyarországon változások történjenek.

    Az emberek áldozatot hoztak és életüket adták "a szabadságért, a hazánkért és Magyarországért" 

- fogalmazott a polgármester.