Itt az ÁSZ jelentése: Megkerülte a törvényi előírásokat a dollárbaloldal

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A szerv szerint az ellenzéki pártok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 193 millió forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Újabb jelentés érkezett az ellenzéki pártfinanszírozással kapcsolatban. Az Állami Számvevőszék kedden reggel oldalára kitett jelentés szerint a 2022-es választások során a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd az MMM-től nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban, azaz tiltott párttámogatásban részesült a választási kampány során ezen pártok helyett és érdekében finanszírozott kampánytevékenység formájában. 

Az ellenőrzés során a jogsértés ténye, valamint részben a tiltott párttámogatás összegszerűsége is megállapítható volt”

– fogalmazott az állami szerv.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Állami Számvevőszék kedd reggeli jelentésében azt írta, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás résztvevői elfogadták, hogy közös kampányt folytatnak, amelynek irányítója a kampánytanács lesz, ebben mindegyik szervezet, az érintett pártok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is képviselteti magát. Az ÁSZ szerint

a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására.

Úgy fogalmaztak, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányköltései a közös kampányhoz nyújtott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak minősülnek, amelyet az ellenőrzött szervezetek a kampányelszámolásaikban nem vettek figyelembe, ezáltal nem biztosították a közös kampány költéseinek teljes átláthatóságát. 

A közös kampány során az ellenőrzött szervezetek jogi személytől, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól tiltott támogatásban, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesültek, amelynek összege elérte a 261 millió forintot.


 

 

Mint kiderült, a hatpárti összefogásban részt vevő pártok a kampányköltésekre előírt törvényi korlátozást nem tartották be, a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 193 millió forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél. 

TOVÁBBÁ POLITIKAI HIRDETÉS VÁSÁRLÁSA SORÁN A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ 213 EZER FORINT, A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT NÉGYMILLIÓ FORINT TILTOTT TÁMOGATÁST FOGADOTT EL. 

Az Állami Számvevőszék már a nyáron tudatta, hogy vizsgálatuk szerint tiltott kampányfinanszírozás történt, ezért a szervezet több mint 500 millió forintos büntetést szabott ki az Állami Számvevőszék a 2022-es parlamenti választáson induló hat baloldali pártra.