Nagy Márton: Tíz dologra van szükség a gazdasági szuverenitás megőrzéséhez

Szuverenitás, konferencia, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, Várkert Bazár, 2023.11.13.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Vágólapra másolva!
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Századvég Szuverenitás konferenciáján beszélt arról a tíz pillérről, amelyek a gazdasági szuverenitás megőrzéséhez kellenek. A tárcavezető szerint olyan cölöpöket vert le a kormány, amelyek a magyar gazdaságstratégiát sikeressé tették. Nagy Márton szerint az útról nem szabad letérni, csak finomhangolást kell végezni, hiszen gazdasági szuverenitásunkat ez adja, és ez a legfontosabb szuverenitás. A pénz sok mindennek az alapja, és nem mindegy, hogy függünk-e gazdasági értelemben valaki mástól.
Vágólapra másolva!

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy egy harminc éves születésnapot ünnepelni kivételes dolog. Miért erős a magyar gazdaság? címmel megtartott előadásában kifejtette, hogy az elmúlt tíz év szerencsés volt, a világban béke volt, és a nem voltak ekkora áremelkedések, mint most. A világgazdaság prosperált, és az ország is kivette ebből a részét. Olyan cölöpöket vert le a kormány, amelyek a magyar gazdaságstratégiát sikeressé tették. Nagy Márton szerint az útról nem szabad letérni, csak finomhangolást kell végezni, hiszen gazdasági szuverenitásunkat ez adja, és ez a legfontosabb szuverenitás. A pénz sok mindennek az alapja, és nem mindegy, hogy függünk-e gazdasági értelemben valaki mástól.

Tíz pillér a gazdasági szuverenitáshoz

A tárcavezető szerint

  1. az első és legfontosabb a politikai stabilitás, mert így a befektetők tudják, mire számíthatnak, és szövetségeket lehet kötni.
  2. A második a családalapú gazdaság.
  3. Harmadik a munkaalapú egység, nincs segély.
  4. Beruházásokra van szükség, exportorientált a gazdaságunk.
  5. Stabil és diverzifikált FDI beáramlás.
  6. Erős exporttevékenység.
  7. Komplex exportszerkezet.
  8. Fejlett úthálózat.
  9. Önfinanszírozás.
  10. Innovatív pénzügyi rendszer a bankrendszerünk.

Az Unióban a magyar beruházási ráta a legmagasabb

Nagy Márton szerint töretlen a kormánypártba vetett bizalom, és ez egy gazdasági virágzás érdeke. A gazdaságpolitika fő pillére a család. A munkaalapú társadalomban hisz a kormány. Fontos a teljes foglalkoztatottság elérése, amelyben még fejlődni kell, de a kérdés, ki akar dolgozni, mert ma aki szeretne, az tud dolgozni. A közmunka is segít abban, hogy jövedelemhez jusson az, aki egyébként korábban segélyre szorult. A miniszter szerint fontos, hogy 28 százalékos, az Unióban a legmagasabb a beruházási rátánk. Ilyen magassal más nem rendelkezik, és a mi gazdaságunk feldolgozóipar centrikus. Korábban Európa és Amerika, ma már Európa, de Ázsia is színre lépett. Nagy Márton szerint továbbra is Németország a legerősebb külkereskedelmi partnere az országnak, hazánk Kelet és Nyugat találkozási pontja.

A magyarok finanszírozzák az államadósságot

A magyar nyitott gazdaság, 75%-on van a GDP arányos beruházások aránya. Rendkívül komplex beruházások vannak nálunk, a régi és új iparágak egyaránt. Fejlett úthálózattal rendelkezünk, és ma már egyre több gyorsforgalmi út van kiépítve, amely nagyban segíti a logisztikát is. Nincs még egy olyan uniós ország, ahol az államadósság 24%-át a lakosság birtokolná. Ez az arány az Unióban a legmagasabb, tehát a választóktól függünk, nem külföldiektől.

A bankrendszer az egyik legjövedelmezőbb és leghatékonyabb, erős likviditásban, és innovatív is.

Nagy Márton szerint összességében nézve a fentebb említett tíz pillér segíti, hogy a gazdaság tovább fejlődjön, de nem dőlhetünk hátra, és tovább kell növelni a kapacitásokat annak érdekében, hogy tovább lehessen bővülni. 2-3 százalékponttal akarják meghaladni ezt az értéket.

Még mindig javítani kell a termékenységi rátán

A kormány sokat tett a termelékenységi ráta javítására, de még mindig messze vagyunk a kívánt céltól. A gazdaság növekedéséhez egyre több energia és áram kell, sokan állnak át gázról áramra.

A tárcavezető szerint 500 ezer munkahelyet teremt a gazdaság, de ehhez kell munkaerő is. Ha nincs magyar, akkor elképzelhető, hogy jöhetnek majd vendégmunkások. A logisztikának kiemelt jelentősége lesz a jövőben. Nagy Márton szerint tovább kell csökkenteni az államadósságot, és a logisztika elérje az 5-ről 10 százalékra növekedjen, tehát elérje a GDP 10 százalékát.

Pénzügyi, gazdasági biztonságot adni a családoknak kiemelt feladat, de még mindig sok a teendő.