Önkormányzatoktól szerzett meg milliókat egy budapesti csaló

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Egy budapesti férfi egy közintézményből és egy önkormányzattól is megszerzett több tíz millió forintot, miután azt hazudta, hogy az informatikai rendszerüket kell karbantartania. A csaló az ismerőseit is átverte, nekik telefonokat ígért jó áron, amiket később drágábban eladhatnak.
Vágólapra másolva!

A férfi elhatározta, hogy csalásokból fog pénzt szerezni. 2021-ben több ismerősének is azt hazudta, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél, ahol kedvezményes áron tud telefont szerezni saját célra, vagy akár befektetésre is. Többeknek azt hazudta, hogy egy telefon szaküzlet bezárása miatt a teljes készletet meg tudná venni kedvező áron, majd drágábban eladná, megduplázva így a pénzt.

Az ismerőseitől vagy direktben a befektetésre kért pénzt, vagy csak kölcsön kért, amit nem is akart visszafizetni.

Egy alapítványtól közel másfél millió forintot csalt ki úgy, hogy laptopok eladására hivatkozva 2,8 milliós hasznot ígért, de az átvett pénzt nem a befektetésre fordította. Hasonló indokokkal az alapítvány vezetőjétől is kicsalt 300 ezer forintot.

Később egy közintézmény gazdálkodási részlegéhez jelentkezett be telefonon azzal, hogy 1 óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezek után odament és azt mondta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési- és aktualizálási feladatokat kell megcsinálnia.

Megkapta a hozzáférést a rendszerhez, majd 38,7 millió forintot utalt át az anyja számlájára.

A közleményben azt írta, hogy forgótőke-visszapótlás.

Tavaly tavasszal az anyja lakását hirdette meg kiadásra álnéven. Hat jelentkezőtől vett át kauciót és bérleti díjat, majd különböző okok miatt mégsem adta ki a lakást, valójában nem is akarta.

A legsúlyosabb csalása az volt, amikor pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva bejutott az egyik önkormányzat gazdasági ellátó szervéhez.

A belépés után 47 millió forintot utalt ki a saját számlájára.

Az ügyészség csalás miatt emelt vádat a férfi ellen, aki beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság 7 év börtönbüntetésre ítélte, de a döntés fellebbezések miatt nem jogerős.