Dömötör Csaba: Brüsszel ne próbálja letagadni saját döntéseit! - videó

Dömötör Csaba, interjú, háború
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint alaptalanok a konzultáció kérdései, ezért nem is akar reagálni azokra. Nyugodtan reagálhatnak, mert ezek a kérdések és témák mind konkrét javaslatokon, döntéseken és álláspontokon alapulnak - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

"Az egyik kérdés például, hogy Brüsszel még több fegyvert küldene Ukrajnába. Ezt támasztja alá, hogy az EU külügyi főképviselője, Josep Borell pár napja is arról beszélt, hogy egymillió darab lőszert kell Ukrajnába szállítani. Ezzel párhuzamosan több tízmilliárd eurónyi pluszforrást kérnek Ukrajna további támogatására "- emelte ki Dömötör Csaba.

Az államtitkár kitért a migránsgettók kérdésére.

- fogalmazott az államtitkár. A rendelet szerint be kellene engedni a bevándorlókat, azelőtt, mielőtt megszületik a döntés a menekültkérelmükről.

-folytatta Dömötör Csaba. Felvázolta, hogy a napokban brüsszeli biztosok egész nyíltan beszéltek arról, hogy

a lehető legtöbb bevándorlót kell Európába hozni,

mert az fogja megoldani a munkaerőpiaci gondokat.

A gazdasági jellegű kérdések közül is érintett egyet.

Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást.

Időről időre születnek Brüsszelben úgynevezett országspecifikus ajánlások. Az idei Magyarországnak szóló javaslatok között világosan szerepel:

- idézte a javaslatot az államtitkár. Tehát azt javasolják, hogy legyen magasabb az energiaszámla és legyen kisebb a költségvetési hiány. A kormány ezzel nem ért egyet. Ezt a kettőt egyszerre szeretnék érvényesíteni, mármint az alacsony árakat és az alacsony költségvetési hiányt. A kormány minden egyes kérdés esetében meg tudja indokolni azok létjogosultságát.

- fogalmazott Dömötör Csaba.