Szentkirályi Alexandra: Mától kóstolható az ország tortája

Államalapító Szent István király ünnepe, beharangozó sajtótájékoztató, Kovács Zoltán, Borbás Marcsi, a Szent István Nap nagykövete, Szent István-napi kenyér, Magyarország Tortája, Magyarország Cukormentes Tortája, 2023. 08. 01., Országház,Vadászterem
Vágólapra másolva!
Mi az: fügés, karamellás, tokaji aszús és most mindenki erről beszél? - teszi fel a kérdést a kormányszóvivő a legújabb videójában. Szentkirályi Alexandra hozzátette: ez nem más, mint az idei év ország tortája, a Spicces füge respektus, melynek készítésébe ő is bepillantást nyerhetett.
Vágólapra másolva!

A mai naptól megkóstolható a Szent István napi ünnepségek keretében, a Magyar Ízek Utcáján.

Magyarország Tortája 2023-ban a „Spicces füge respektus"

A Magyarország Cukormentes Tortája program „nagy testvére" a Magyarország Tortája verseny. 2023-ban a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus" fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet.

A TORTA EGY MANDULALISZTES VAJAS JOCONDE FELVERTBŐL, LÁGY SÓSKARAMELLÁS MOUSSE KRÉMBŐL ÉS DIÓS-KARAMELLÁS ROPOGÓSBÓL ÉPÜL FEL, MELY KAKAÓBAB TÖRETET IS TARTALMAZ. A TOKAJI ASZÚS, MEGGYES FÜGEZSELÉ ÉS AZ AKÁCMÉZES TEJCSOKOLÁDÉ TÜKÖRZSELÉ TESZIK IGAZÁN KÜLÖNLEGESSÉ EZT AZ ÍZVILÁGOT, MELYET AZ AKÁCMÉZES FEHÉRCSOKIS GANACHE ÉS A DIÓS SABLÉ KORONG KORONÁZ MEG.

Magyarország tortája 2023-ban Fotó: Polyák Attila - Origo

A torta nevében a „spicces" jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus" az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk tiszteletére.

Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban a „Kikelet"

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese 2023-ban a „Kikelet" lett, amelyet a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia készített. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor.

A TORTÁT EGY CSEPP FEKETE TEA KÖRÉ ÁLMODTA MEG, ÁFONYÁVAL ÉS EGY LEHELETNYI LEVENDULÁVAL ALAKÍTOTTA KI A TÖKÉLETES ÖSSZHANGOT, MELYET A VANÍLIÁS FEHÉRCSOKOLÁDÉ MOUSSE ÉS A GABONALISZT NÉLKÜL KÉSZÜLT MANDULÁS, CITROMOS PISKÓTA TESZ TELJESSÉ.

Magyarország cukormentes tortája Fotó: Polyák Attila - Origo