Menczer Tamás: Kötelesség a határ védelme

migráns, migránsok, usa, texas, határ, illegális, haiti
CIUDAD ACUNA, TEXAS - SEPTEMBER 19: Immigrants, mostly from Haiti gather to bathe on the bank of the Rio Grande on September 19, 2021 in Del Rio, Texas as seen from Ciudad Acuna, Mexico. As U.S. immigration authorities began deporting immigrants back to Haiti from Del Rio, thousands more waited in a camp under an international bridge in Del Rio and others crossed the river back into Mexico. John Moore/Getty Images/AFP (Photo by JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A határ védelme a kötelességünk - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki lapszámban megjelent, az Európát sújtó migrációs válságról szóló interjúban Menczer Tamás azt mondta, hogy a kötelező kvóta még mindig a brüsszeli tervek között szerepel.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Forrás: MTI/Balogh Zoltán

- hangoztatta.

Bár az akciótervet tavaly novemberben fogadták el, idén megerősítették, tehát érvényben van - hívta fel rá a figyelmet az államtitkár. Hozzátette: a migrációs helyzet legalább annyira rossz, mint 2015-ben volt és a brüsszeli felfogás is változatlan: a bevándorlást megszervezni akarják, nem megállítani.
Menczer Tamás kijelentette, hogy a baloldali politikai erők szavazatszerzésre akarják használni a migrációt, hiszen ezek a tömegek nyilvánvalóan soha nem voksolnának egy kereszténydemokrata, jobboldali pártra. Hozzáfűzte, olyan üzleti körök is léteznek, amelyek

Az államtitkár közölte, "a legkonzervatívabb becslések" már az afganisztáni válság kialakulása előtt is arról szóltak: körülbelül 60 millió ember van olyan helyzetben Európa keleti és déli szomszédságában, hogy bármikor elindulhat Európa felé. A bevándorlási veszély tehát rendkívül súlyos - értékelt.

A bevándorlást megszervezni akarják, nem megállítani. (illusztráció) Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/John Moore

A magyar számok is a helyzet romlását mutatják: idén már több mint százezer illegális bevándorlót fogtak el a magyar határt védő katonák és rendőrök. Ez háromszorosa a tavalyi adatnak - jegyezte meg.

- jelentette ki Menczer Tamás.

Megjegyezte, Brüsszelben továbbra is az az álláspont, hogy kerítést nem hajlandóak finanszírozni. Pedig az illegális bevándorlást csak kerítéssel, katonákkal, rendőrökkel, a szükséges jogi környezettel lehet megállítani, szép szavakkal nem - tette hozzá.

Európába igyekvő menekültek sétálnak a határkerítés mellett a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában. Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Az államtitkár a koronavírus-járványról azt mondta, hogy amiben nemzetközi konszenzus látszik, az az oltás fontossága. A magyar kormány is azt mondja a kezdetektől, hogy a vakcina az egyetlen, ami valódi megoldást jelent - közölte Menczer Tamás.

- ismertette.

Az államtitkárt arról is kérdezték, hogy jövőre fideszes képviselőjelölt lesz az országgyűlési választásokon. Azt mondta, megtisztelőnek tartja, hogy politikai közösségének helyi szervezetei bizalmat szavaztak neki.

Az ellenfele Pest megye 2. számú választókerületében Szél Bernadett lesz. Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy emberként, nőként, családanyaként tiszteli őt, az általa képviselt politikát azonban elutasítja.

A teljes interjú a Magyar Nemzet oldalán olvasható.