Fővárosi csődhelyzetről beszéltek Karácsonyék, mégis lett pénz béremelésre

17-es villamos
Budapest, 2016. január 27. A BKK-BKV 17-es fonódó villamos vonalán járó egyik modern CAF Urbos 3 szerelvény halad a Déli pályaudvari megállója irányába a főváros XII. kerületében, az Alkotás úton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Egy újabb baloldali mantráról derült ki, hogy nem igaz: míg a főváros vezetése a BKV csődközeli helyzetéről beszél és a közlekedés leállításával riogat, kiderült, hogy a társaság jövőre 15 százalékos béremelést tervez - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A rekordszintű iparűzésiadó-bevételeknek, másrészt a kormány járulékcsökkentésének köszönhető, hogy a főváros a BKV-nál jövőre 15 százalékos béremelést tervez – közölte Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Zrt. fideszes igazgatósági tagja.

Míg a főváros vezetése a BKV csődközeli helyzetéről beszél,és a közlekedés leállításával riogat, kiderült, hogy a társaság jövőre 15 százalékos béremelést tervez Forrás: MTI/Jászai Csaba

A politikus emlékeztetett rá, hogy ilyen szintű béremelésre Tarlós István idején, 2017-ben volt példa.

– hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy

a Fővárosi Önkormányzat saját számításai szerint is csúcsot jelentő, 167,4 milliárd forintot szedhet be iparűzési adóbevételként, ami 104 százalékos teljesülés a 2019-es adatokhoz képest.

A Világgazdaság tegnap írt arról, hogy jövőre összességben 10,5 milliárd forintból fejleszti a béreket a főváros a BKV-nál. A lap cikke emlékeztetett arra, hogy a főváros financiális helyzetéről hosszú ideje egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz a városvezetés és a kormányzat. Előbbi csődveszélyről beszél, utóbbi ezt vitatja. A 2022-es 15 százalék mindenesetre stabil költségvetésre utal, amelyet egyebek mellett a becsült iparűzésiadó-bevétel is tükröz.

A cikk szerint a béremelési keretből a BKV-nak jutó 10,5 milliárd két forrásból tevődik össze: a főváros 8,8 milliárdot a saját büdzséjéből áll, a fennmaradó 1,7 milliárd forint pedig az állami járulékcsökkentés eredménye, amelyet a BKV házon belül tarthat.

A főváros vezetése már az év elején megkongatta a vészharangot amiatt, hogy állításuk szerint csődbe mehet a főváros. A Népszava akkor Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozata alapján arról írt, hogy kíméletlen és hatékony a kormányzati prés: jelen állás mellett Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni. November utolsó hetében pedig a főpolgármester-helyettes azt közölte: a BKV már csak néhány napig

Még ugyanaznap az ATV-nek azzal pontosított, hogy mégsem áll majd le a BKV, hiszen az év végéig folyószámlahitelből finanszírozható a cég.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!