A demokrácia elleni puccs terve, avagy hogyan fullasztaná anarchiába a baloldal Magyarországot

Vágólapra másolva!
Baloldali jogászok, „tudósok" – Bárándy Péter, Fleck Zoltán, Lengyel László, Vörös Imre – nemrég a Népszavában publikált trükkös tervének lényege, hogy ha '22-ben a baloldal csak feles többséget szerez az Országgyűlésben, akkor is semmissé/érvénytelenné nyilváníthatja az Alaptörvényt és más kétharmados törvényeket. Mindezt foglalta keretbe a 15 évvel ezelőtt is már "trükkök százairól" beszélő Gyurcsány Ferenc, amikor a minap arról beszélt, hogy „szét kell majd feszíteni az alkotmányos kereteket", vagy mikor felesége, Dobrev Klára arról, hogy az Alaptörvényt „egy csuklómozdulattal kell a kukába hajítani". Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója erről írt a Magyar Nemzetben megjelent írásában.
Vágólapra másolva!

A javaslat nemcsak valamiféle értelmiségi műmorál jegyében gyakorolt kreténizmus megtestesülése, hanem súlyos "önellentmondásokkal" is terhelt - írja Szánthó Miklós.

A feles többséggel történő alkotmányozás a népfelség elvének – a választói akaratnak – a megcsúfolása, semmibe vétele:

lényegében egy dilettáns jogászkodással tervezgetett puccs a demokrácia ellen.

1990 óta ugyanis arra épül a magyar politikai és közjogi-alkotmányos rend, hogy az alkotmányozáshoz, az alkotmányos rend alapjául fontos törvények meghozatalához társadalmi konszenzus szükséges – és ezt a parlamenti kétharmad fejezi ki. Aki ezt félredobja, nemcsak bolsevik módszerekkel akar szembemenni a demokráciával, de nyilvánvalóan súlyosan fenyegeti nemcsak a közjogi, de a társadalmi stabilitást is.

A közjogi rendszer szükséges felhatalmazás nélküli „szétfeszítésére" irányuló törekvés ugyanakkor nemcsak puccstervezgetés, hanem összeesküvés is a jogállam ellen – mind formális, mind tartalmi értelemben. Ha pedig a politika törvénytelen törvényhozásba kezd, annak anarchia, káosz és zűrzavar lesz a vége – ha a kormány nem érzi magára nézve kötelezőnek a jogszabályokat, az állampolgároknak miért kellene? Éppen ezért a jövő évi választás napján

- írja Szánthó Miklós.