Már nem csak a háziorvosok írhatják fel a favipiravirt

2021.03.08., Veszprém, Egis, Favipiravir gyógyszer a Tündérkert patikában, Alfási Tünde gyógyszertárvezető
A Favipiravir gyógyszert mutatja Alfási Tünde, a veszprémi Tündérkert patika vezetője.
Vágólapra másolva!
Már nemcsak a háziorvosok, hanem például a Covid-ambulanciákon dolgozó orvosok is jogosultak felírni a koronavírusos betegek kórházi kezelésében már hatékonynak bizonyult favipiravirt. A tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek használhatják.
Vágólapra másolva!

Már nemcsak a háziorvosok írhatják fel a kórházi kezeléseknél már hatásosan alkalmazott favipiravirt, hanem a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít - írja szerdai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A tárca szerint így

az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést.

A közleményben emlékeztetettek: a gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában. A tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek a háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát.

– A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7. napig várhatunk jótékony hatást, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés – írják a közleményben.

A kiváltáshoz kérjék meg egy hozzátartozójukat!

A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon, kiadását kizárólag szakember végezheti. Emellett elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése is.

A Favipiravir gyógyszert mutatja Alfási Tünde, a veszprémi Tündérkert patika vezetője Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly

AZ EMMI arra is felhívta a figyelmet, hogy

a gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését.

Ezért arra kérik az érintetteket, hogy a gyógyszer kiváltásához kérjék egy hozzátartozójuk, ismerősük vagy az önkormányzat segítségét, hiszen a TAJ-szám bemondásával is ki lehet váltani a gyógyszert.

Március 29-ig az orvosok 62 033 doboz favipiravirt rendeltek. A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, így nem függünk a külföldi gyógyszerbeszerzésektől – olvasható a közleményben.