Beperelik a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthont

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Ügyvédhez fordult Csüri Krisztián és felesége, mert szeretnék, ha bíróság mondaná ki: ami Krisztián édesanyjával történt a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában, az tűrhetetlen, és nem ismétlődhet meg másokkal. Futó Barnabás ügyvéd szerint valakinek vállalnia kell a felelősséget büntetőjogi és anyagi szempontból is.
Vágólapra másolva!

Pert indít az édesanyját gyászoló Csüri Krisztián és felesége a Pesti úti idősotthonban történtek miatt. A házaspár mindent elmondott, és fotókat, videót mutatott Futó Barnabásnak - írta a Ripost. Az ügyvéd úgy gondolja, túl a felelősség megállapításán, Csüri Krisztiánéknak kártérítés is jár, mégpedig kétféle jogcímen.

A család havonta 80-90 ezer forintot fizetett az otthonnak Julika néni ellátásáért, ezért cserébe az otthon szerződésben vállalta, hogy biztosítja az ápolást, gondozást, állandó orvosi felügyeletet és a kórházba szállíttatást szükség esetén, napi négyszeri étkezést és a gyógyszeres ellátást.

Ebből szinte semmi nem valósult meg tavaly november óta – tette hozzá az ügyvéd. Ha valaki fizet egy szolgáltatásért, amit nem kap meg, akkora a pénz visszajár.

Ezért a befizetett összeg egy része visszakövetelhető, de emellett Csüriék – és a többi gyászoló hozzátartozó – sérelemdíjra is igényt tarthat az ügyvéd szerint, az átélt fájdalmakért és veszteségért.

Ahogy a Ripost írja, tavaly november óta egyre embertelenebb körülmények között élt ott az asszony, állapota rohamosan romlott, hagyták kiszáradni, éhezni-szomjazni, míg végül meghalt.

– mondta az otthonban uralkodó körülményekről zokogva Csüri Krisztiánné dr. Futó Barnabásnak, mikor az ügyvéd a részletekről kérdezte. A házaspár mindent elmondott, és fotókat, videót mutatott a szakembernek.

A Ripost által közölt megrázó videón az látható, hogyan itatta hosszan Krisztián és felesége Julika nénit az otthonban.

45 percen át itatta a menye, annyira ki volt száradva mikor utoljára nála jártak. Aztán a látogatási tilalom miatt nem tudtak bemenni hozzá, majd az idős asszonyt kiszáradással vitték kórházba, és később meghalt.

A gyászolók az igazságért akarnak perelni - Mi nem a pénz miatt akarjuk ezt a pert, hanem a felelősségre vonás részeként – hangsúlyozta a lapnak Csüri Krisztián.

Súlyos hiányosságok derültek ki a Karácsony által felügyelt Pesti úti idősotthonban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Elég sokan lehetnek gyanúsítottak

A Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást folytat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Arra a kérdésre, kik lehetnek majd gyanúsítottak, az ügyvéd azt válaszolta: ez a nyomozás eredményétől függ, de az ápolóktól a fenntartóig, az utóbbit képviselő vezetőkig elég nagy lehet a gyanúsítotti kör.

- emelte ki Futó Barnabás.

Már 49-en haltak meg az otthonban

Mint arról korábban beszámoltunk, a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon az ország járványügyi gócpontja lett, rengeteg a meghalt és fertőzött idős ember az intézményben. Az otthon lakói közül már 49-en vesztették életüket a vírus miatt. Mint ismert, nemcsak a Pesti úton, hanem más fővárosi idősotthonokban is felütötte a fejét a járvány.

Bár kaotikus állapotok uralkodnak ezekben az intézményekben, Karácsony mindezidáig nem látogatta meg az otthonokat.

Így nem tájékozódott személyesen a kialakult helyzetről, ami egész biztosan nem segíti elő a járvány elleni védekezést.

Idáig 49-en haltak meg a koronavírus miatt az otthonban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Napokig nem volt orvos

Arról is írtunk, hogy napokig nem volt orvos április elején az intézményben, amikor kitört a járvány az idősotthonban. Karácsony Gergely saját magát buktatta le, amikor a Fővárosi Kormányhivatal elleni támadásban véletlenül elismerte, hogy valóban napokig nem volt orvos.

Megmutattuk, hogyan hagyta cserben a főváros vezetése az idős, kiszolgáltatott embereket, és hogyan jutott el odáig, hogy kitiltatná az intézményekből az egészségügyi vizsgálatokat folytató kormányhivatalokat.

Az anyját gyászoló férfi legfontosabb állításait ebben a cikkünkben szedtük össze.