A legnagyobb koronavírus-járvány közben az egyik francia régió egészségügyi vezetője több száz kórházi dolgozót akart kirúgni

Vágólapra másolva!
Több száz kórházi dolgozót akart kirúgni egy francia régiós egészségügyi igazgató, éppen abban a régióban, ahol a legtöbb fertőzött van, és óriási gondot okoz a kórházi elhelyezésük - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A Macron-kormány egy ideig védeni próbálta a régióvezetőt, de aztán - ahogy mondani szokták - el kellett engedniük a kezét, és megváltak tőle.
Vágólapra másolva!

Christophe Lannelongue, a Grand Est régió Regionális Egészségügynökségének igazgatója április 4-én jelentette be, hogy a járványügyi vészhelyzet ellenére véghez viszik a szerkezeti átalakítást, melynek keretében megszüntetnek 598 állást és 174 kórházi férőhelyet a régióban. Azaz, közel 600 egészségügyi dolgozót akart elbocsátani Franciaország 1945 utáni történelmének legnehezebb egészségügyi helyzetében.

A bejelentés nagy felháborodást keltett, mivel éppen arról a vidékről van szó, amely a leginkább érintett a járvány által. Annyira terheltek a kórházak és a személyzet is, hogy speciálisan átalakított TGV vonatokkal kell az ország egyéb részeire szállítani a betegeket, hogy könnyítsenek a környékbeli egészségügyi intézményeken.

Laurent Hénart, Nancy polgármestere és Christian Rabaud, a helyi orvosi bizottság elnöke annyira felháborodtak, hogy levélben fordultak Olivier Véran egészségügyi miniszterhez és Édouard Philippe miniszterelnökhöz, részletesen leírva a régió elkeserítő járványügyi helyzetét.

Az egészségügyi miniszter másnap a Twitteren reagált a történtekre, és azt ígérte, hogy a nagy kórházi átszervezéseket egyelőre felfüggesztik, míg lecseng a koronavírus-járvány.

Az április 8-i Miniszterek Tanácsán napirenden volt az ügy, és gyorsan meg is született a döntés, Emmanuel Macron elnök meneszti Christophe Lannelongue regionális igazgatót. Nem tehetett mást.

Egy tudományos blogon így írtak a drámai francia koronavírus-helyzetről és Grand Est egészségügyi vezetőjéről: vannak egyrészt a névtelen hősök és vannak a jól ismert barmok. Mint Lannelongue.