Megérkeztek Budapestre a Vuhanból hazahozott magyarok

Budapest, 2020. február 2. A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közreadott képen a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án. MTI/HM
Vágólapra másolva!
Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek haza - számolt be az M1 aktuális csatorna.
Vágólapra másolva!

Korábban Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára telefonon az MTI-nek kiemelte: a magyarok tünetmentesek, jól vannak.

A hét magyar - akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból - francia segítséggel hagyták el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre.

A Magyar Honvédség Airbus A319-es csapatszállító repülőgépe hozta haza a hét magyar állampolgárt Forrás: HM

Öten voltak Vuhanban, ketten másik városban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt is elmondta, hogy

a hét magyar közül öten voltak Vuhanban, ketten másik városban.

A nehéz közlekedés ellenére mindannyian időben odaértek a találkozási ponthoz, ahonnan elvitték őket a repülőtérre.

Még mielőtt Kínából elindultak volna, két - kínaiak és franciák által végzett - orvosi vizsgálaton is átestek.

Ennek eredménye szerint mindegyik magyar jól van. Franciaországban sem voltak tüneteik, fáradtak voltak, de jól voltak - mondta korábban Menczer Tamás. Franciaországból a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre nem sokkal este 20 óra után.

Karanténba kerültek

Az egészségügyi kormányzat irányítása mellett a hazaérkező hét magyart a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve várta.

Az M1 tudósítója a Szent László Kórház elől nyilatkozva azt mondta:

Azt lehetett látni, hogy a járművezetők maszkot, védőruhát viseltek.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta:

a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap,

ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba. Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet, és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket - tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben - védőruhában, maszkban, szemüvegben - látja el a karanténban lévőket, ami megfelelő védelmet ad számukra - jelezte. A vizsgálat után az eredményekre néhány napot várni kell.

A repülőtérről egyenesen a Szent László Kórházba szállították őket megfigyelésre Forrás: HM

Szijjártó Péter köszönetet mondott a francia külügyminiszternek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezte ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért.