A magyar kormány az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Suez Water Technologies & Solutions Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztérimban 2019. december 10-én. A francia Suez 9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi telephelyét, 85 új munkahelyet teremtve a víztisztító membránokat előállító gyárban. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar kormány az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt - hangsúlyozta szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra reagálva, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi köszöntőjében Ukrajna nemzeti közösségeinek anyanyelvén, a többi között magyarul is megszólalt.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerint a jószomszédi kapcsolatok helyreállítása Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyar közösségnek is jó lenne.

- hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a magyar kormány készen áll a magas szintű párbeszédre, és a továbbiakban is készen áll megadni minden segítséget ahhoz, hogy Ukrajna minél gyorsabban fejlődhessen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyar szavakat is szőtt első, államfőként elmondott újévi köszöntő beszédébe,

amelyben összefogásra biztatta honfitársait a köztük lévő különbségek ellenére.

A szerda hajnalban sugárzott beszédében Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy őszintén gondolkodjanak el azon, kik ők, majd példaként felsorolt számos tipikus élettörténetet. Itt tért ki a különböző nyelveket beszélőkre, köztük példaként hozva fel Beregszász lakóját, aki - mint magyarul mondta -, "őrzi anyanyelvét".