Orbán Viktor: A modern magyar államnak szüksége van alkotmányvédelemre

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. szeptember 19. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Alkotmányvédelmi Hivatal új székházának átadásán Budapesten 2019. szeptember 19-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra, és minden hasonló tevékenységre - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén.
Vágólapra másolva!

A kormányfő azt mondta,

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Alkotmányvédelmi Hivatal új székházának átadásán Budapesten 2019. szeptember 19-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az új épület csaknem 30 milliárd forintba került.

A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége - a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye -, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények "összegyűjtésére" egy helyre.

Most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az AH már nem négy különböző helyszínen fog működni

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Megjegyezte: az, hogy

A kormányfő nagy dolognak nevezte, hogy "kivergődtek" a korábbi helyzetből.

Az AH új épületének egyenes vonalai világosságot, következetességet, fegyelmezettséget sugároznak - értékelt, hozzáfűzve: a kialakítás jól adja vissza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a kormány és a belügyminiszter elvár az intézménytől.

Bár az ingatlan is fontos, az alkotmányvédelem ereje nem az épületekben rejlik, hanem azokban az emberekben, akik vállalják, hogy a titkosszolgálatnál végzik a munkájukat - hangoztatta.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

A különböző országok versenyeznek egymással, eltérő és ütköző érdekeik vannak, ezeket érvényesíteni próbálják. Az érdekérvényesítésnek vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek. E területeken "az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy (...) nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok" - fogalmazott a miniszterelnök.

Kitért a modern idők újabb kihívásaira, így a kibervédelemre, az információszerzés új eszközeire, továbbá a közösségi médiára, amely - mint mondta - kontrollálatlan, nehezen áttekinthető.

Az AH-ban dolgozók munkájának értelme a magyar nemzet szolgálata

- jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott: "amit önök tesznek, és ami ilyen különlegesen, titokzatosan hangzik, az nem különbözik lényegét tekintve attól a munkától, mint amit mi végzünk".

Az AH különlegessége nem a küldetésében rejlik, hanem az eszközeiben - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kijelentette:

- tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a titkosszolgálatok minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek az elmúlt kilenc évben, és ez nem csupán az ő véleménye, hanem a belügyminiszteré is.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal új székháza Budapesten az átadás napján, 2019. szeptember 19-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kiss Zoltán, az AH főigazgatója emlékeztetett rá: a kormány 2016 májusában döntött arról, hogy egységes elhelyezést kell biztosítani az AH-nak, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, valamint a Kormányzati Adatközpontnak.

- jelentette ki, megjegyezve: az Alkotmányvédelmi Hivatal korábban Budapest négy, egymástól távoli pontján működött, ami gyengítette az információáramlást, és így a teljesítményt.

A kivitelező kiváló munkát végzett - értékelt Kiss Zoltán.

Közölte, hogy a műszaki átadás-átvételt áprilisban zárták le, ezt követően az épületet alkalmassá tették a nemzetbiztonsági feladatokra.

Az ingatlan megfelel mindazon követelményeknek, amelyeket a kor kihívásai támasztanak, valamint a magyar és NATO-s jogszabályok, rendelkezések előírnak

- hangoztatta a főigazgató.

Az új épület hatszintes, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű. Az informatikai rendszer kialakításához 1200 kilométernyi kábelt használtak fel. Megtalálható benne egy 300 fős befogadóképességű konferenciaterem.

- sorolta Kiss Zoltán.

Az AH főigazgatója köszönetét fejezte ki, amiért az intézmény lehetőséget kapott modern, korszerű ingatlanba költözni.