Megmutatták az új, minden eddiginél modernebb mentőhelikoptereket - videó

OMSZ, új mentőhelikopter
Vágólapra másolva!
Összesen 9 mentőhelikoptert vásárolt a kormányzat, ebből három már meg is érkezett Szentesre, Debrecenbe és Budaörsre. A minden eddiginél modernebb mentőhelikopterek április 1-től állnak szolgálatba. 
Vágólapra másolva!
Az új EC135P2+ típusú mentőhelikopter Forrás: police.hu

Ahogy arról korábban is írtunk, Magyarország történetében először éjszakai mentésre és kötéltechnika alkalmazására is képes helikoptereket kapott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A tavalyi kormányhatározat értelmében az új flotta a készenléti rendőrséghez került, ők adták át a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek, amely a mentőszolgálat tulajdonában van. Az összesen 9 helikopterből álló flottából az első három darab EC135P2+ típusú mentőhelikoptert már megérkezett, ezek Szentesen, Debrecenben és Budaörsön állomásoznak,

április 1-től pedig már mentéshez is hívhatják őket.

A magyar tulajdonú helikoptereket

  • modern mentéstechnikai eszközökkel,
  • lélegeztető, újraélesztő, valamint ultrahangkészülékekkel,
  • a korábbiakhoz képest fejlettebb radar- és navigációs berendezésekkel,
  • robotpilótával szerelték fel, alkalmasak éjszakai és kötéltechnikai légi mentésre is azokon a helyeken, ahol nem tudnának leszállni.

Eddig ilyen esetekben a rendőrség, a honvédség vagy a katasztrófavédelem segítségét kellett kérni, ám mostantól akár a légimentők is képesek lesznek ilyen feladatra.

- mondta korábban a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója.

Az első helikopterek április 1-től állnak szolgálatba Forrás: police.hu

Az eddig használt Eurocopter 135 típusú helikopterek osztrák tulajdonban voltak, és a magyar mentőszolgálat bérleti szerződéssel használhatta azokat évi több mint kétmilliárd forintért.

A kilenc új gép már magyar tulajdonban van,

azokat korábban a norvég légimentésben használták.

Magyarország korábban nem rendelkezett tartalékhelikopterrel, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadónak kellett biztosítania, ezzel szemben a kilenc új gép révén, esetleges műszaki hiba sem okoz átmeneti leállást a mentésben, vagyis fejlődhet a légimentés rendelkezésre állása és területi lefedettsége is.

A további hat mentőhelikoptert 2019 decemberéig adja át a Készenléti Rendőrség a légimentőknek - közölte a rendőrség a honlapján.