A százmilliós lopásokkal hencegő Lackner leváltásával mentené az MSZP Gajda Pétert

Gajda Péter és Karácsony Gergely.
Vágólapra másolva!
Az MSZP Lackner Csaba leváltásával próbálja elérni, hogy Gajda Péter kispesti szocialista polgármester megússza az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányát. A szocik felszólították a drogpartin korrupciós botrányokról beszélő képviselőjüket, hogy adja vissza a mandátumát, de arról mélyen hallgatnak, hogy indítanak-e bármilyen vizsgálatot Gajda Péter ellen, akiről szintén azt beszélték a képviselői, hogy maga is részese volt korrupciós cselekménynek. A kispesti szocialista polgármesterről azt mondták, hogy egy alkalommal hárommillió forintot kapott vissza az egyik önkormányzati mutyi után. Nem meglepő módon Karácsony Gergely balliberális főpolgármester is hallgat, aki korábban azt mondta, hogy mennyire fél az MSZP-től. Mint ismert, országos botrány lett abból a hangfelvétel- és videósorozatból, amelyen Lackner kokainozás közben kenőpénzekről, fenyegetésekről beszélgetett - egyelőre - ismeretlen személyekkel. Szavaiból kiderült, hogy Kispest szocialista vezetői álomszerűen gazdagodtak az önkormányzati politizálásból: többen annyi pénzt gyűjtöttek össze, hogy külföldi luxusvillát tudtak vásárolni, és életük hátralévő részében már nem igazán kell dolgozniuk.
Vágólapra másolva!

Pénteken délig kapott határidőt az MSZP-től Lackner Csaba arra, hogy visszaadja a Kispesten szerzett önkormányzati képviselői mandátumát, ellenkező esetben a vezetőség kezdeményezni fogja a kizárását a pártból - minderről Tóth Bertalan, a párt elnöke beszélt.

Lackner volt az, aki a kispesti szocialisták drogos bulijairól kiszivárgott felvételek tanúsága szerint olyasmikkel hencegett, hogy aki képviselőként nem visz haza évente százmillió forintot, az hülye.

A súlyos korrupciós ügybe keveredett Gajda Pétert mentenék Karácsony szövetségesei Lackner leváltásával Forrás: Facebook

A szocik valahogyan megmentenék Gajdát

Az MSZP azzal, hogy kezdeményezte Lackner kizárását, megpróbál előre menekülni a botrányban. A párt egyrészt így próbálja elérni, hogy Gajda Péter, kispesti szocialista polgármester megússza a botrányt. Másrészt pedig

Lackner eltávolításával megpróbálják elkerülni, hogy az ügyben Gajda felelőssége is szóba kerüljön.

Bár a szocialisták a botrány kipattanása óta mindent elkövettek annak érdekében, hogy hárítsák az ügyet. Azonban a napnál is világosabb, ha igazak a kiszivárgott felvételen elhangzott állítások, akkor Gajda Péter is érintett az elmúlt évek legnagyobb szocialista korrupciós botrányában. A szocialisták célja Lackner félreállításával, hogy a botrányt a lehető legkisebb áldozattal túléljék.

Lackner Csabától szabadulna az MSZP, de a botránytól nem tud Fotó: Polyák Attila - Origo

Lenne mire válaszolnia Gajdának

Egyébként az MSZP még mindig nem indított vizsgálatot Gajda Péter ellen.

Persze, felmerül a kérdés, hogy minek is kellene vizsgálódni egy olyan ügyben, amelyben csak az alábbi apróságok derültek ki Lackner Csaba XIX. kerületi, MSZP-s képviselőjelölt szavaiból:

  • egy konkrét szocialista maffiahálózat működik Kispesten, ahol
  • az MSZP-s politikusok mindenféle gátlás nélkül talicskázzák ki az önkormányzati (külső vállalkozóktól visszacsurgatott) pénzeket saját bankszámlájukra;
  • mindebből pár év alatt úgy meggazdagodtak, hogy a jövőben már nem kell dolgozniuk, és
  • a felhalmozott vagyonból sorra veszik a különböző országokban a különböző álomingatlanokat;
  • a durva korrupciós ügyben Gajda Péter polgármester, Karácsony Gergely szövetségese is érintett: egy alkalommal hárommillió forintot kapott vissza az egyik önkormányzati mutyi után, sorra veszi az ingatlanokat bizalmasán keresztül, egy alkalommal Lackner segítségét kérte ehhez, és megtollasodott, hogy már most nyugodt életet tudna élni.

A választások előtt még nem ismerték fel Lacknert

Eddig is meglehetősen felemás volt a szocialisták magatartása a súlyos korrupciós ügy kapcsán: a választást megelőzően megkérdőjelezték a kompromittáló felvételek eredetiségét, arról beszéltek, hogy nem szükséges belső eljárást indítani, mert "a videó nem bizonyított", ugyanakkor október 13-a után másképp kezdtek el kommunikálni az ügyben. Molnár Zsolt a budapesti MSZP politikusa úgy fogalmazott az ATV hétfő reggeli adásában, hogy Lacknernak ki kellene lépnie a pártból, és vissza kellene adnia mandátumát. Molnárhoz hasonlóan a helyi pártszervezet is időhúzásba kezdett, hiszen keddi posztjukban ahelyett, hogy vizsgálatot kezdeményeztek volna Lackner ellen, csupán lemondásra szólították fel a politikust.

Gajda Péter polgármester a választások előtt még nem ismerte fel beosztottját, Lackner Csabát a felvételeken

Az új idők eljövetelét jelezte, hogy az önkormányzati választás után Lacknert nem rakták rá a kispesti szocialisták köszönetnyilvánító anyagaira, és

több balliberális politikus is elkezdett nyíltan arról beszélni, hogy az ügy rossz fényt vet a baloldali szövetségre.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere odáig jutott, hogy az ATV élőadásában utasította rendre beszélgetőpartnerét, a szocialista Harangozó Tamást. "A videó- és hangfelvétel alapján szerinte egyértelmű, hogy ami azokon látható és hallható, az megtörtént" - vágta az MSZP-s politikus fejéhez. Érdekes módon a kampány közepén kipattanó botrányban eddig meg nem nyilvánuló LMP a választást követően elérkezettnek látta az időt arra, hogy állást foglaljon. A zöldek helyi alakulata egy Facebook-posztban azt követelte, hogyha szükséges, akkor az ügyészség emeljen vádat.

Karácsony fél a szociktól, ezért inkább hallgat

Az sem meglepő, hogy Karácsony Gergely balliberális főpolgármester miért nem akar vizsgálódni szövetségesei kokainozós-korrupciós botrányában. A kampányban kikerült egy felvétel, amiből kiderült, hogy Tóth Csaba, az MSZP zuglói képviselője megfenyegette Karácsony családját: „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni."

Teljesen világos, hogy a főpolgármester nagyon fél a szociktól, ezért nem is akar nagyon vizsgálódni az MSZP-hez köthető kínos ügyekben.

Karácsony Gergely nagyon fél a szociktól, és ezért nem is nagyon forszírozza a vizsgálatot szövetségeseinél Forrás: MTI - HírTV

Drog, korrupció, szocialisták

Mint ismert, országos botrány lett abból a hangfelvétel- és videósorozatból, amelyen Lackner kokainozás közben kenőpénzekről, fenyegetésekről beszélgetett - egyelőre - ismeretlen személyekkel. Szavaiból kiderült, hogy Kispest szocialista vezetői álomszerűen gazdagodtak az önkormányzati politizálásból: többen annyi pénzt gyűjtöttek össze, hogy külföldi luxusvillát tudtak vásárolni, és életük hátralévő részében már nem igazán kell dolgozniuk. A szocialista politikus több párttársához hasonlóan

Gajda Péterrel kapcsolatban is súlyos vádakat fogalmazott meg.

Elmondása szerint a kispesti polgármester egy alkalommal hárommillió forintot fogadott el külső vállalkozásoktól visszaosztott pénzekből, és a nem tisztán szerzett pénzét értékes ingatlanokba fektette. Állítása szerint ezt onnan tudja, hogy volt olyan eset, amikor személyesen ő intézte az adásvételt. Lackner úgy értékelte felettese gazdagodását, hogy annyi pénzt gyűjtött össze, ha abbahagyná a politizálást, akkor is nyugodt életet élhetne.

A kispesti politikai elit három meghatározó arca: Lackner Csaba (b) önkormányzati képviselő; Kránitz Krisztián (k) a kispesti vagyonkezelő igazgatója; valamint Gajda Péter, XIX. kerületi polgármester. Durva korrupciós botrányba kerültek Forrás: Facebook

Múlt szombati cikkében a Magyar Nemzet egyébként arról írt, hogy kikérte a spanyolországi földhivataltól Kránitz Krisztián (MSZP), kispesti vagyonkezelő-igazgató ingatlanának dokumentumait, amiből az látszik, hogy egy spanyolországi ingatlan büszke tulajdonosa. A Krinyónak becézett politikus egyébként nem tüntette fel a vagyonmozgást a vagyonnyilatkozatában.