Gulyás Gergely: A Borkai-botrány 3-5 aranyérmet jelentett a szocialistáknak

GULYÁS Gergely
Pécs, 2019. augusztus 31. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédet mond a Kárpát-medence református oktatási intézményeinek közös tanévnyitóján a Pécsi Református Kollégium sportcsarnokában 2019. szeptember 31-én. MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
A Borkai-botrány 3-5 aranyérmet jelentett a szocialistáknak - mondta Gulyás Gergely az Alapjogokért Központ konferenciáján. A Miniszterelnökség vezetője szerint a választás egyik tanulsága az is, hogy aki nem szerez 50 százalék plusz egy szavazatot, az nem tud nyerni, így pedig 47-48 százalékkal el lehet veszíteni választásokat.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely felidézte, hogy míg 2006-ban földcsuszamlásszerű jobboldali győzelemről beszéltek, addig ma nem ezt olvassuk, pedig a mostani és az akkori Fidesz-eredmények nagyon hasonlóak voltak.

A Borkai-botrány

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a fővárosban és a megyei jogú városokban a képviselőkre leadott szavazatokat, valamint a megyei listákra adott szavazatokat érdemes összevetni.

- mondta Gulyás. Mindezek alapján szinte megismétlődött az EP-választás eredménye – összegezte.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Molnár Edvárd

A Borkai-ügy hatása abban érvényesült, hogy legalább három kerületben és két megyei jogú városban hozzájárult az ellenzék sikeréhez – vélekedett Gulyás.

- tette hozá a miniszter.

Mostantól van ellenzéki felelősség

Eddig az ellenzék abban a helyzetben volt, hogy nincsen semmi felelőssége, de ez mostantól megváltozott – mondta Gulyás. Mi tiszteletben tartjuk a választók demokratikus döntését, így akit megválasztottak, azzal nyitottak vagyunk az együttműködésre. A mostani helyzet komoly felelősséget ró azokra, akik kilenc éve csak kritizáltak – tette hozzá.

- mondta Gulyás Gergely.

Ha megnézzük az európai fővárosokat, akkor csak Madridban és Szófiában van jobboldali polgármester. Eddig Budapest kivétel volt, de még mindig 10 kerületben jobboldali vezetés van – magyarázta a miniszter, aki szerint Budapest aranykora volt az előző kilenc év, de mostantól egy új korszak kezdődik.

A Fidesz maradt a legerősebb párt Fotó: Koncz Márton - Origo

Kósa Lajos: az ellenzéki oldalon semmilyen értelmes mondanivaló nem volt

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke arról beszélt a konferencián, hogy a korábbi időszakban 40 százalékos eredményekkel is könnyen lehetett nyerni.

A politikus szerint az ellenzéki elitek szintjén nem történt meg a teljes összeolvadás. Kósa Lajos szerint az ellenzéki oldalon semmilyen értelmes mondanivaló nem volt.

A Fidesz a legerősebb párt

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője arról beszélt, hogy

Szánthó szerint a számok alapján a Fidesz a legerősebb párt, és egy teljes összesítés alapján a tavaszi EP-választáshoz képest és a korábbi országgyűlési választáshoz képest nincs jelentős elmozdulás.