Karácsonyék el akarják venni a bajnokok álmát?

Vágólapra másolva!
Márton Anita olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, fedett pályás világbajnok magyar súlylökő mai Facebook-posztjában világbajnoki győzelméhez hasonlította azt az érzést, amikor Budapest elnyerte a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. Baji Balázs bejegyzésére reagált, a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó arról írt, hogy Karácsony Gergelyék stadionstopja miatt megijedt, hogy Budapest elesik az atlétikai világbajnokság megrendezésétől, és egy új korszerű, sportlétesítmény megépítésétől. A magyar sportoló érzelmekkel átitatott írásában kitért arra is, hogy a döntés nemcsak róluk szól, hanem a ma még fiatal titánokról, sok-sok gyermekről és a magyar atlétika jövőjéről is. Mint ismert, 2022-ben a magyar főváros adhat otthont a világ harmadik legnagyobb sportrendezvényének, azonban ez Karácsonyék megválasztásával veszélybe került.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly Budapestnek adta a 2023-as világbajnokság rendezési jogát, csakhogy a magyar fővárosnak jelenleg nincs olyan létesítménye, amelyben - a nemzetközi előírásoknak megfelelően meg lehetne tartani a rendezvényt. A döntés azért is számított nagy sikernek Magyarország számára, mert a szakemberek, a szurkolók - a labdarúgó-világbajnokság és a nyári olimpia után - az atlétikai világbajnokságot tartják a világ harmadik legfontosabb sporteseményének. A magyar kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy méltó körülmények között kerüljön megrendezésre a verseny: mivel az új Puskás Ferenc Stadionban nincsen atlétikai pálya, ezért egy új, kifejezetten erre a célra szolgáló létesítmény felhúzását helyezte kilátásba. Csakhogy időközben Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást, akinek egyik hangsúlyos kampányeleme volt a stadionstop. Értelemszerűen a felépült pályák megúszták Karácsony, vagyis pontosabban az őt irányító Gyurcsány rombolását, azonban azok, amelyeknek az építése még nem kezdődött el, veszélybe kerültek. Ebbe a körbe tartozik a 2023-as világversenyre épülő atlétikai stadion.

Széttört álmok

A veszélyérzet megmozgatta a sportvilágot: sportolókat, és sportszeretőket egyaránt. Ezúttal
Baji Balázs, a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó írta ki magából érzéseit közösségi oldalára. "2017-ben, miután Londonban dobogóra állhattam, a világ legboldogabb emberének érezhettem magamat. Aztán tavaly jött a legcsodálatosabb hír, amit egy sportoló kaphat: pár év, és nálunk lehet az atlétikai vb. EGY VILÁGBAJNOKSÁG, ATLÉTIKÁBAN!! Felfoghatatlan, egy picit talán most is" - írta érzelmesen. A sportoló elárulta, hogy a döntéssel és az új atlétikai központ épülésével

új célt kapott karrierje, olyan, mintha fiatalodott volna.

Baji korábbi tapasztalatairól azt írta, számos, esetben látta, a magyar címeres mezben pályára lépő sportolóknak mekkora pluszt adott, hogy hazai pályán versenyezhetnek. "Láttam a tüzet a szemükben, csodálatos lehetett megélni a hazai közönség bíztatását" - fogalmazott a világbajnoki bronzérmes atléta, aki ezt követően odaszúrt az új főpolgármesternek.

- osztotta meg Karácsony politikájával kapcsolatos gondolatait, hozzátéve, hogy a döntés előtt fontosnak érzi közölni, hogy az atléták számára "mit is jelent a hazai rendezésű világesemény." Elárulta, hogy jelenleg Magyarország ötödik legsikeresebb sportjának nincs igazi otthona, edzőközpontja, és így nemzetközi eseményekre alkalmas létesítménye sem. Baji úgy látja, hogy a történet nemcsak a mostani sportolókról, hanem a "ma még fiatal titánokról, sok-sok gyermekről és a magyar atlétika jövőjéről" is szól. "A hazai közönség mindennél többet jelent, és szól azokról a fiatalokról, akik a hazai rendezésű VB miatt kapnak kedvet a gátfutáshoz vagy más versenyszámhoz. Nem is beszélve a nézőkről, akik életre szóló élményt kapnak!" - összegzett Baji Balázs

Olyan érzés volt, mint világbajnokságot nyerni

"A tavalyi évben kétszer éreztem magam a fellegekben. Először Birminghamben, amikor megszereztem a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét. Másodszor, amikor Budapest elnyerte a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázat során – amelynek én is aktív részese voltam – legalább úgy küzdöttem, mintha a dobókörben álltam volna. Küzdöttem nemcsak a VB-ért, nemcsak egy végre használható edzőközpontért, hanem az egész hazai atlétikáért" - ezt már Márton Anita olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, fedett pályás világbajnok magyar súlylökő írta mai Facebook-bejegyzésében, Baji Balázs bejegyzésére reagálva. Reméli, hogy ott lehet 2023-ban a vb-n, "hihetetlen lenne a hazai közönség előtt befejezni a karrieremet."

Azt is hozzáteszi, hogy vb "egy eszköz arra, hogy hatalmas dolgok történjenek a hazai atlétikában, hogy végre itthon is az őt megillető helyére kerüljön ez a csodás sport." Azzal zárja sorait, hogy hálás Baji Balázsnak a bejegyzéséért, és mindent megtesz majd, hogy együtt váltsák valóra az álmot, vagyis a hazai rendezésű vb létrejöhessen.

A kispestiek is kiálltak a stadionjuk mellett

A sportvilág valósággal lázad Karácsonyék kilátásba helyezett intézkedései ellen, ez látszott a kispesti labdarúgó-stadion esetében is. A Budapest Honvéd szurkolói levélben fordultak Gajda Péter polgármesterhez, egykori focistához azért, hogy aggodalmukat fejezzék ki a stadionstop miatt. Mint írták, több szurkolójuk reményét fejezte ki, hogy a patinás klub, amely olyan játékosokat adott a magyar labdarúgásnak, mint Puskás, Kocsis vagy Czibor, nem marad múltjához méltó stadion nélkül. A politikus válaszleveléből az derült ki, nem támogatja, hogy Karácsonyék leállítsák a folyamatban lévő sportlétesítmény építését.