Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Brutális Fidesz-fölény, végleg eltűnőben az MSZP

Választás 2018 - A Fidesz központi kampányzáró rendezvénye, Székesfehérvár, 2018.04.06.
Székesfehérvár, 2018. április 6. A Fidesz központi kampányzáró rendezvénye Székesfehérváron, a Városház téren az Országalmánál 2018. április 6-án. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök mond beszédet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Eltűnt a politikai térképről a magyar parlamenti ellenzék – gyakorlatilag ezt lehet leszűrni a mögöttünk hagyott hónapok időközi választásaiból. Legutóbb Békésen és Pakson volt választás, az MSZP öt százalék alá került, míg a Munkáspárt öt százalék fölött végzett. A Fidesz mindkét városban javított 2014-es őszi eredményén. Április 8-a óta a kormánypártok minden időközi választást megnyertek, amin elindultak.
Vágólapra másolva!

Szeptember első vasárnapján is folytatódott a Fidesz-KDNP győzelmi sorozata az időközi önkormányzati választásokon. A kormánypártok fölényes sikerei mellett az ellenzéki erők ismételten csúfosan leszerepeltek. A szocialisták négy százalékot is éppen csak össze tudtak kaparni Békésen, míg Pakson csak az egy százalék alatti Munkáspárt tudott elindulni a Fidesszel szemben. De nézzük is meg részletesebben, mi történt az érintett választókerületekben.

A Fidesz április 8-a óta minden időközi választást megnyert, ahol elindult Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nagyon nagyot erősödött a Fidesz 2014-hez képest

Békés városában az 1-es számú körzetben volt időközi választás. 2014-ben is a Fidesz jelöltje nyert, de akkor csupán 38,62 százalékot kapott a kormánypárt politikusa.

Most a kormánypártok 54,2 százalékos eredménnyel hódították el a mandátumot, tehát látványosan megerősödött a Fidesz a körzetben.

Négy évvel ezelőtt a Jobbik és az MSZP is elindult, míg most csak a szocialisták. Míg 2014-ben 8,68 százalékot kapott az MSZP jelöltje, addig most csupán 4,06 százalékot. Mindez óriási bukás az ellenzéki erő számára, ráadásul úgy sikerült most négy százalékot szereznie a szocialistáknak, hogy nem volt ellenzéki riválisuk.

A paksi kettes számú körzetben már a választás előtt eldőlt, hogy a parlamenti ellenzék nem rúg labdába. Egyetlen parlamenti ellenzéki párt sem mert elindulni a választáson. A kormánypártok ellenfele a Munkáspárt volt. Ők 5,56 százalékot szereztek, így elmondhatják magukról, hogy az MSZP már a Munkáspártnál is rosszabbul szerepel, ha nincsenek riválisok. A Fidesz ebben a körzetben is óriásit javított korábbi eredményéhez képest, mivel 2014-ben ebben a körzetben még vereséget szenvedett 37,21 százalékos eredménnyel. Most 94,44 százalékos eredménnyel nyert a Fidesz jelöltje.

A teljes eljelentéktelenedés felé halad az MSZP Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ötpárti parlament lenne az MSZP nélkül

Az időközi választási eredményeket visszaigazolja az a felmérés is, miszerint nincs olyan demográfiai csoport, aminek egyharmada ne lenne fideszes. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik népszerűsége haladja meg néhol a 10 százalékot. A jelenlegi népszerűségi adatok alapján nem jutna parlamentbe az MSZP-Párbeszéd pártszövetség és a Momentum sem, az LMP pedig épphogy elérné a bejutási küszöbhöz szükséges 5 százalékot – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, Magyar Idők számára készített pártpreferencia-kutatásából.

Eltűnt az ellenzék a térképről

Mint arról korábban beszámoltunk, még augusztus közepén a kormánypártok jelöltje közel 90 százalékos támogatottsággal nyert Felcsúton, míg Pásztón a balliberális médiumok által agyonsztárolt Dömsödi Gáborral szemben nyert Farkas Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje. A pásztói választás esetében azonban nemcsak a polgármesteri címért volt verseny, hanem a képviselői helyekért is. Ott nyolc helyből hetet szerzett meg a Fidesz.

Az újabb időközi választások tehát abba a trendbe illeszkednek, amit április 8-a óta látunk.

Az ellenzéki pártok gyakorlatilag eltűntek erről a terepről, de ha el is indulnak, akkor általában súlyos vereséget szenvednek.

A Fidesz-KDNP jelöltjei általában legalább kétharmad közeli támogatottsággal nyerik ezeket a voksolásokat. Az ellenzék válsága tehát a mögöttünk hagyott hónapokban tovább mélyült, miközben a kormánypártok támogatottsága egyértelműen növekedett április 8-a óta.

A kormánypártoké a legstabilabb bázis

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Július utolsó hétvégéjén Nyiri Tibor (Fidesz-KDNP) lett Szerencs polgármestere az időközi polgármester-választáson. A szavazatok 100 százalékát kapta, az ellenzék ugyanis a megszégyenítő vereségek után már el sem indult. Mégis relatíve sokan szavaztak. Ez világosan mutatja, hogy

a Fidesz-KDNP-nek messze a legnagyobb és legstabilabb a bázisa.

A legnagyobb jelentőségű voksolás a józsefvárosi polgármester-választás volt, az ellenzéki média próbálta is helyzetbe hozni az egykori SZDSZ-es Győri Pétert, de végül a Fidesz jelöltje közel kétharmados győzelmet aratott.

Közös volt a választásokban, hogy a súlyos morális, szervezeti és anyagi válságba került Jobbik el sem mert indulni ezeken a megmérettetéseken, pedig áprilisban még azzal vigasztalták magukat, hogy ők a legerősebb ellenzéki párt. Toroczkai László és hívei távozása után pedig az ország jelentős részén emberük sincsen arra, hogy akár egy időközi megmérettetésen elinduljanak. Pásztón volt két jelöltjük, de hatalmasat buktak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről