Akár meg is lehet szüntetni a Jobbikot

EGYÉB TÁRGY KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY metró metróállomás TÁRGY választási plakát Budapest, 2014. április 1.
A Jobbik Vona Gábor pártelnököt ábrázoló országgyűlési választási plakátja Budapesten, a Lehel téri metróállomáson 2014. április 1
Budapest, 2014. április 1. A Jobbik Vona Gábor pártelnököt ábrázoló országgyűlési választási plakátja Budapesten, a Lehel téri metróállomáson 2014. április 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Miután az antiszemita Jobbik nem igazán működött együtt az Állami Számvevőszékkel, ügyészségi vizsgálat indult, amely végső esetben azzal is zárulhat, hogy a hatóság kérni fogja a párt megszüntetését. Vona Gáborék azért rejtegethetnek szerződéseket, mert azokból kiderülhet, hogyan paktáltak le Simicska Lajos oligarchával.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) - erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt az M1 aktuális csatornának. Úgy fogalmazott:

a Jobbik számára a lét a tét, mivel a legvégső esetben, ha súlyos jogsértést tapasztal az ügyészség, benyújthatja a megszüntetésre irányuló keresetet a bíróságnak.

Kovács példátlannak nevezte, hogy egy párt ne működjön együtt az Állami Számvevőszékkel, és ne teljesítse beszámolási kötelezettségét, de azt is „rendkívülinek” tartja, hogy egy párt megpróbálja „besározni” a számvevőszéket.

Egy korábbi plakát, a korábbi Vonáról Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Jobbik és az ÁSZ konfliktusa a napokban pattant ki, amikor a hivatal panaszt tett az ügyészségnél, mivel az antiszemita párt nem adta át határidőre az ÁSZ-nak a 2017-es első féléves szerződéseit. Ez az időszak azért bír különös jelentőséggel, mert ebben a periódusban találhatóak azok a megállapodások is (ha egyáltalán van írásos nyomuk), amelyet Vonáék Simicska Lajossal kötöttek az oligarcha plakáthelyei kapcsán. Első körben Simicska néhány tízmillió forintért adott ki a Jobbiknak több ezer felületet, később pedig 1100 óriásplakát kihelyezésére alkalmas táblát egyszerűen „eladott” a pártnak. Az idézőjel azért indokolt, mert a milliárdos vételárra a Jobbiknak biztosan nem volt pénze.

Ezek fényében a vonatkozó dokumentumokból érdekes részletek derülhetnek ki arról, hogy hogyan paktált le a Jobbik Simicskával.

Volner frakcióvezetőnek és Schön Péter gazdasági igazgatónak az ügyészségen tett feljelentést követően hirtelen fontos lett, hogy egy sajtótájékoztató keretében az ÁSZ elé vonuljon azt állítva, hogy az akkor náluk lévő bedobozolt papírhalom a kérdéses szerződések gyűjteménye, amelyet át fognak adni a hatóságnak. Tették ezt annak tudatában, hogy az adatszolgáltatás határideje akkor már napokkal korábban lejárt, így pedig az ÁSZ sem tudta már befogadni a dokumentációt. Az ügyészségi eljárás tehát továbbra is folyamatban van.