Az ügyészség sem hisz a Nokia-doboz meséjének

Hagyó Miklós, volt szocialista főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon, hagyó-per, tárgyalás
Vágólapra másolva!
Miután az egyetlen terhelő vallomást a bíróság előtt visszavonták, az ügyészség is arra jutott, hogy a Hagyó Miklós elleni fő vádpont, a nokiásdobozos kenőpénz elfogadása nem áll meg - derült ki a BKV-per keddi tárgyalásán. Érdekesség, hogy az ügyben csak az után kezdett nyomozni az ügyészség, hogy már vádat emeltek a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes ellen.
Vágólapra másolva!

Végleg megdőlni látszik a vádirat legsúlyosabb állítása a Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőperben.

A Hagyó elleni vádpont Balogh Zsolt korábbi BKV-vezérigazgató ellentmondásos nyomozati vallomásán alapult.

A 2010-ben az elhíresült nokiásdobozban átadott kenőpénzről tett kijelentéseit Balogh már a per egy korábbi szakaszában, 2012-ben sem vállalta, idén januárban pedig bocsánatot is kért egy tárgyaláson Hagyótól, sőt kijelentette: nem adott át pénzt Hagyónak - sem nokiásdobozban, sem máshogy. A per keddi tárgyalásán az ügyészség is elismerte, hogy bizonyíthatatlan a nokiásdobozos állítás.

Megszüntették a nyomozást

Megszüntette a vesztegetés miatt indult nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, mivel az indoklás szerint "a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény".

A nyomozást megszüntető ügyészségi határozat - ezt olvasták fel a bíróságon Forrás: Origo

A 2015. június 23-i keltezésű, nyomozást megszüntető határozatból az is kiderül, hogy

az ügyben 2012. november 9-én rendeltek el nyomozást, tíz hónappal az után, hogy 2012 elején az ügyészség vádat emelt Hagyó Miklós ellen

- más mellett ebben a vádpontban is.

Az önkormányzati voksolás előtt

Hagyót egyébként a parlamenti választás után, 2010. május 14-én vették őrizetbe, majd még az önkormányzati választás előtt, 2010. augusztus 30-án gyanúsították meg a nyomozó ügyészek a Nokia-dobozos ügyben vesztegetéssel.

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes érkezik a tárgyalásra a Kecskeméti Törvényszéken Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A vádiratban a nokiás doboz kifejezés ugyan nem szerepelt, de Balogh vallomása alapján az igen, hogy Hagyó 2008 márciusában arra utasította őt mint a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át neki, nyomatékképpen pedig meg is fenyegette.

A vádirat rögzítette továbbá, hogy

Balogh 2010-ben a Magyar Nemzetnek mondta azt: "Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget."

Hagyó tagadta a vesztegetést

A volt MSZP-s főpolgármester-helyettes már 2010 nyarán, gyanúsítotti kihallgatásán is azt állította, hogy "ezt a bűncselekményt és semmilyen más bűncselekményt nem követtem el". A bíróság előtt tett vallomásában Hagyó Miklós azt is megjegyezte, hogy a két és fél éves nyomozás alatt meg sem kérdezték azt, akitől állítólag Balogh egy BKV-s tender "jutalékaként" a 15 milliót egyszer átvette.

A Hír TV felvételén Hagyó Miklós elhagyja a Nagy Ignác utcát, ahol kilenc hónapot töltött előzetesben Forrás: MTI/Hír TV

Azt amúgy a bíróság is megállapította már a büntetőeljárás elején, hogy a vesztegetési pénz ügyében nem történt konkrét nyomozás. Az ügyészség csak ez után, 2012 novemberében indított végül nyomozást, hogy kiderítse, van-e alapja Balogh terhelő vallomásának.

Balogh Zsolt BKV-vezér és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes egy korábbi felvételen - még hivatalban Forrás: MTI/Beliczay László

A most bizonyítottság hiányában megszüntetett nyomozás - ha csak utólag is - igyekezett ellenőrizni Balogh állítását, legalábbis Keresztes Imre főügyész 17 oldalon keresztül ismerteti a részleteket, ami alapján arra jutott, hogy nem tártak fel olyan bizonyítékot, amely egyértelműen cáfolta volna a Balogh vallomásában mondottakat, igaz, olyat sem, ami alátámasztotta volna, hogy átadott volna neki pénzt.

Tarlós tanácsadója lett

Az Origo számolt be arról, hogy a férje nevén szerepel Tarlós István tanácsadóinak listáján havi bruttó 850 ezer forintos fizetéssel az a korábbi ügyész, aki a Hagyó-ügyben elérte a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását. Volt kémelhárítók és a BKV-ügyben érintett egykori rendőrök is kaptak állást a fővárosnál.