Alpolgármester lett az MSZP-ből kizárt politikus

Tapolca Választás Jobbik Választás Tapolcai időközi választás
Tapolcai időközi választás
Vágólapra másolva!
Megválasztotta főállású alpolgármesternek az MSZP-ből csütörtökön kizárt Lévai Józsefet a jobbikos vezetésű Tapolca város képviselő-testülete. A Fidesz szerint ezzel Jobbik-MSZP-koalíció jött létre. 
Vágólapra másolva!

Az MSZP korábbi városi elnökét a tízfős testület 6 igen és 4 nem szavazattal választotta főállású alpolgármesterré pénteken, társadalmi megbízatású alpolgármesternek pedig ugyanilyen arányban támogatták a jobbikos Kozma Henrik Alajost.

Rátermett ember

Nem a pártpreferenciák, hanem rátermettség és emberség alapján jelölte alpolgármesternek Lévai József volt városi MSZP-elnököt Tapolca jobbikos polgármestere - Dobó Zoltán erről pénteken a tapolcai városházán tartott sajtótájékoztatóján beszélt. A városvezető hangsúlyozta, Lévai József már független képviselő volt, mikor letette alpolgármesteri esküjét, és bár korábban az MSZP frakcióját erősítette, véleménye szerint helye van mind a testületben, mind a város közvetlen vezetésében és irányításában. Dobó Zoltán úgy fogalmazott, Lévai József személyében nem egy MSZP-s képviselőt, hanem egy rátermett embert jelölt alpolgármesternek.

Adja vissza mandátumát

Lévai Józsefet azért zárta ki soraiból csütörtökön az MSZP, mert elfogadta a Jobbik ajánlatát a tapolcai alpolgármesteri posztra. Az MSZP Országos Központja csütörtöki közleményében azt írta: a tapolcai politikus döntését tudomásul vették, ugyanakkor úgy határoztak, hogy Lévai Józsefet kizárják a pártból. Egyúttal felszólították, hogy önkormányzati listás mandátumát adja vissza, "mert az MSZP számára a szélsőjobboldali párttal való bármilyen együttműködés elfogadhatatlan".

Tapolcán időközi választást tartottak április 12-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Jobbik-MSZP koalíció

A Fidesz megbízott választókerületi elnöke szerint a pénteki alpolgármester-választás után létrejött Tapolcán a Jobbik és az MSZP koalíciója. Fenyvesi Zoltán péntek délután a tapolcai városházán arról beszélt, a két ellenzéki párt közti együttműködés már a 2014 őszi önkormányzati választás előtt és az azóta eltelt időszakban is látható volt. Úgy fogalmazott: Tapolca városát a Jobbik és az MSZP koalíciója irányítja, "a képviselő-testület egyéni érdekek mentén működik együtt". Hozzátette, ez a koalíció akkor is tetten érhető és látható, ha a péntek délelőtt alpolgármesterré választott korábbi szocialista városi elnököt, Lévai Józsefet az MSZP kizárta soraiból.

Tapolca korábbi jobbikos alpolgármestere, Rig Lajos Veszprém megye 3-as választókerületében az április 12-én rendezett időközi választáson nyert el országgyűlési mandátumot, ezért lemondott önkormányzati tisztségeiről.