A baloldal örül, hogy a Jobbik legyőzte a Fideszt

térkép tapolca időközi választás országgyűlés eredmény jobbik fidesz mszp
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor nem gratulált a győztesnek, és futballhasonlattal magyarázkodott a Fidesz-KDNP tapolcai veresége után, a győztes Jobbik már 2018-ra készül, az MSZP elismerte, hogy erősödött ugyan, de nem eleget, a DK szerint pedig Orbán Viktor és a Fidesz politikája megbukott.
Vágólapra másolva!

"Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda" - ezzel a futballhasonlattal értékelte Orbán Viktor a Fidesz vereségét hozó tapolcai időközi választás eredményét.

Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt.

Posted by Orbán Viktor on 2015. április 12.

A miniszterelnök a Facebook-bejegyzésben nem gratulált a Jobbik győzelméhez, de megköszönte a kormánypárti jelölt erőfeszítéseit és a kormánypárti szavazók bizalmát.

A kistelepüléseken dőlt el a Jobbik győzelme Forrás: Origo

Fenyvesi gratulált a Jobbiknak

A Fidesz-KDNP második helyen végzett jelöltje, Fenyvesi Zoltán vasárnap este Tapolcán újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a választás eredményétől függetlenül továbbra is a munkahelyteremtést, a meglévő munkahelyek megőrzését tartja a következő időszak legfontosabb feladatának, illetve azoknak az embereknek a támogatását, akik a "hátukon cipelik ezt az országot".

Fenyvesi köszönetet mondott családjának, a Fidesz-KDNP önkénteseinek és azoknak a választópolgároknak, akik javaslataikkal segítették a munkáját, valamint és gratulált a választás győztesének, a jobbikos Rig Lajosnak.

Vona: ez történelmi győzelem

A "történelmi győzelmet" a térség és az ország szempontjából is jelenősnek értékelte Vona Gábor. A Jobbik elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy már nem csak kormányváltó hangulat, hanem kormányváltó erő is van Magyarországon.

Vona Gábor történelmi győzelemként értékelte az első egyéni mandátumot Forrás: MTI/Kovács Tamás

Először nyert olyan párt, amelyik nem volt részese az elsikkasztott rendszerváltásnak. Ma elbukott az arrogancia és a korrupció. Félelemkeltésre és zsarolásra épített rendszer működött eddig, de ebből magyar embereknek elege lett - mondta.

Rig Lajos családján kívül az összes segítőjének megköszönte a kampányban nyújtott segítséget, különösen azoknak, akikkel vasárnap is együtt kampányoltak, szórólapoztak.

Erősödtek, de nem eleget

Világossá kell tennie mától a Fidesznek, hogy a demokratikus oldalon áll-e - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője vasárnap este az ellenzéki párt ajkai irodáján a választást értékelve. Tóbiás József szerint a Fidesznek "ha így folytatja, nem lesz a jövőt formáló ereje".

Tóbiás József és Pad Ferenc a választás eredményét értékelik Forrás: MTI/Nagy Lajos

A kampányról Tóbiás azt mondta: az MSZP, a DK és több társadalmi szervezet közös jelöltje, Pad Ferenc teljesítményével "erősödött ugyan az ellenzék, de nem eleget". Úgy vélte, a következő években még intenzívebben kell az MSZP-nek "a vidék Magyarországa felé, a kistelepüléseken élők felé" fordulni.

Pad Ferenc saját vereségének okát abban látta, hogy Ajka kivételével "nem igazán tudták átadni, mit szeretnének és mit nem szeretnének, hogy folytatódjon". Gratulált a győztesnek, és köszönetet mondott az ajkaiaknak, mert a városban kétszer akkora különbséggel nyert most, mint a baloldal jelöltje tavaly.

DK: A Fidesz megbukott

Varju László, a Pad Ferencet támogató Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke kijelentette: a Fidesz megbukott, a demokratáknak pedig erősödni kell a következő időszakban. Kifejtette, az eredmények alapján egyértelműen megállapítható, hogy "a Fidesz és Orbán Viktor modellje, a centrális erőtér megbukott".

Pad Ferenccel és a szocialistákkal értékel Varju László (a kép jobb szélén) Forrás: MTI/Nagy Lajos

"Hol jobbról, hol balról, de megverik" - mondta a Fideszről Varju, hozzátéve, hogy a kormánypárt elvesztette azt a képességét, hogy nyerni tudjon egyéni választókerületben. Megjegyezte, gratulált Rig Lajosnak és arra kérte, keményen dolgozzon a 3-as számú választókerületért.

A szavazók kiábrándultak a Fideszből, nem kérnek többet az Orbán-rezsim hazugságaiból, a mindent elárasztó korrupcióból - írta közleményében a tapolcai választás eredményére reagálva Gréczy Zsolt. A DK szóvivője szerint a „náci szellemiségű Jobbik győzelme és megerősödése", erős figyelmeztetés kell, hogy legyen minden demokrata számára.