Révfülöp pesszimistán várja a választás eredményét

Tapolcai választás, Révfülöp
Tapolcai választás - Révfülöp
Vágólapra másolva!
Időközi választáson választja meg Tapolca a környéket képviselő, betegségben elhunyt Lasztovicza Jenő utódját. Az Origo a környéket járja, hogy megtudja, mit gondolnak a helybeliek a jelöltekről, az esélyekről és a szavazás végkimeneteléről. Révfülöpön kezdtünk.
Vágólapra másolva!

A plakátok nagy részéről Rig Lajos, a Jobbik jelöltje néz vissza Révfülöpön, elvétve találkoztunk csak a fideszes Fenyvesi Zoltán arcával, az MSZP-t és a DK-t képviselő Pad Ferenc pedig mintha nem is létezne. A faluban csend van és nyugalom. Egyedül a Balaton partján van mozgolódás. Horgászversenyt tartanak, de a pecások nem helybeliek.

Ennek nincs értelme

Ma már nincs tétje ezeknek a szavazásoknak - mondta egy öregúr a Révfülöpi Közösségi Ház előtt, ahol a szavazás zajlik. Ő maga már nem is voksol, csak a feleségét kísérte el. „Talán még az önkormányzatinak van egy kis értelme, de ezeknek semmi" - tette hozzá. Végre kijön az asszony, de még nem mehetnek ebédelni. „De jó, hogy itt lakom a szomszédban" - mondja a hölgy. Otthon felejtette ugyanis a személyi igazolványát.

Tapolcai választás - Révfülöp Fotó: Polyák Attila - Origo

A helyi kocsmában pultozó hölgy szerint sem számít, hogy ki nyer. Ő nem idevalósi, de eléggé ismeri a környéket, hogy véleményt mondjon. Szerinte azért mindegy a szavazás végeredménye, mert az itteni bajok az emberek szintjén vannak, nem a politikáén. Sokan nem mennek el, pedig kötelességük lenne. Emellett nem is érdeklik őket a közös ügyek, csak a saját problémáik. „Bármilyen rendezvény vagy fesztivál van, tömegesen jelentik fel, mert hangos. Nem fogják fel, hogy ebből élnek. A turizmusból" - mondta.

Ha nem Fenyvesi nyer, farba rúgom

Egész sokan eljöttek, mondta a helyi választási bizottság egyik tagja, amikor kijött dohányozni a közösségi ház elé (odabent, a többiek előtt nem akart szóba állni velünk). Még csak fél 12 van, de már 20 százalék eljött.

A kutyát nem érdekli az egész Fotó: Polyák Attila - Origo

A kocsmában máshogy gondolják. „A kutyát nem érdekli az egész" - mondja egy sörözgető úr. „Túléltünk már három diktatúrát, nem?" - kérdezi fröccsöző asztaltársát, aki helyesel. Az asztaltárs azért volt szavazni. „Ha lenne még Hazafias Népfront, őket választanám, de nincsen. Így marad a Fidesz".
„No, és a jobbik?" - tesszük fel a kérdést. „Ők nekem néha túl sokak. Olyan hosszú kutyanyelv brossúrát adtak, hogy ihajj. Ki fogja azt végigolvasni? Fenyvesi nyer. De ha nem, akkor farba rúgom" - mondta.

Elrontották a kampányt

A közösségi ház előtt dohányzó bizottsági tag is a Fideszhez húz, de nem érzi biztosnak a győzelmet. Sok fideszes ismerőse van, de sokan közülük azon vacilálnak, hogy a Jobbikra szavazzanak.

„A kampányt, azt elrontották" - mondja. Szerinte két hibát is vétettek. Egyrészt túl későn kezdték, másrészt túl erőszakosra sikerült. „Volt olyan, hogy egyszerre csörgött az otthoni telefonom és a mobilom, és mindkettőn ugyanaz a kampányszöveget mondták. Ez sok."

Szerinte Fenyvesit ismerik és elismerik a környéken mint pedagógust, de a kocsmában ezt is máshogy gondolják. „Nem ismerjük egyik képviselőt sem" - mondja a söröző úr. „Azt sem tudjuk, kicsodák. Csak a Rig Lajost. Az mondjuk tökös gyerek. Az apja rendőr volt."