Új fejezet kezdődött a magyarországi korrupcióban

Vágólapra másolva!
Új oligarchákról, az Orbán-Simicska barátságról és a médiatörvényről is beszéltek azon a keddi, brüsszeli tanácskozáson amelyen Magyarország és az illiberális állam volt a téma.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Európa Társaság szervezte, a Nyitott Társadalom Alapítvány és a német liberális Naumann Alapítvány pedig támogatta az a keddi brüsszeli tanácskozást, amelyen az illiberális demokráciáról beszéltek politikusok és kutatók.

A résztvevők arról beszéltek, hogy mit tehet az Európai Unió, ha egy tagállam rendszeresen és módszeresen megsérti a liberális demokrácia európai értékeit és szabályait.

Nem jó, ha a győztes mindent visz

A magyar származású Kati Piri, a holland Munkapárt EP-képviselője úgy vélekedett, hogy a liberális demokráciára leselkedő veszélyek elhárításának egyik nagy feladata, hogy visszaszorítsák "a győztes mindent visz" szemléletét. A politikus azt is mondta, hogy a jogállamiság és az alapvető jogok rendszere "strukturális veszélyben" van Magyarországon.

Antidemokratikus tendenciák

Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Média Monitor vezetője, a münsteri egyetem kutatója arról beszélt, hogy a 2010-es médiatörvény casus belli volt az EU és Magyarország viszonyában, mert elfogadása világosan jelezte az antidemokratikus tendenciákat.

A korrupció a lényege az illiberális államnak

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője azt mondta, hogy a korrupció nem véletlenszerű kísérőjelensége, hanem lényege az illiberális állami berendezkedésnek. Ennek logikai alapja szerinte az, hogy az illiberális állam magasabb rendű nemzeti célokat tűz ki, e célok elérésére alkalmatlannak tartja a kaotikus liberális környezetet, és a javak elosztását illetően biztosítani akarja azt, hogy a gazdasági erő azok kezében legyen, akik ezt az erőt a nemzeti célok érdekében képesek alkalmazni.

Vége Orbán Viktor és Simicska Lajos barátságának

A képviselő szerint Orbán Viktor és Simicska Lajos barátságának megszűntével "új szakasz kezdődött a korrupcióban". Nem csupán kicserélik az oligarchákat, hanem a miniszterelnök személyéhez sokkal közvetlenebbül kötődő "strómanokat" hoznak helyzetbe - tette hozzá.