Sértődékeny Orbánról ír Fukuyama

Vágólapra másolva!
Rick Santorum republikánus elnökaspiránsnak biztosan tetszene az új magyar alkotmány - írja blogbejegyzésében a világhírű politológus, Francis Fukuyama. A professzor szerint már senki nem bízik abban, hogy a magyar kormány felelősen használja a 2010-ben elnyert hatalmat, Orbánt pedig a szőnyeg szélére állította az Európai Unió és az IMF, miután káoszt teremtett a magyar gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az American Interest külpolitikai folyóirat blogbejegyzésében az új magyar alaptörvényről és Orbán Viktorról ír a világhírű politológus, Francis Fukuyama. A szerző "Valóban számítanak az intézmények?" című írása elején megemlíti, hogy az egyes intézmények jelentőségnek megkérdőjelezését jól példázza a január elsején életbe lépett új magyar alkotmány körül kialakult vita. Fukuyama emlékeztet arra, hogy a dokumentum a választásokon győztes Orbán Viktor és a Fidesz terméke, amelynek kétharmados felhatalmazása lehetővé tette a magyar alkotmány megváltoztatását.

Az új alkotmány nagy súlyt fektet egy sor társadalmi kérdésre, ezek közé sorolja Fukuyama a házasságot egy férfi és egy nő között. A szerző szerint Rick Santorum (republikánus elnökaspiráns) szeretné ezt az alkotmányt. "Számomra úgy tűnik, a magyaroknak megvan a joguk hozzá, hogy eldöntsék, milyen álláspontra helyezkednek az érintett kérdésekkel kapcsolatban."

A politológus szerint sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az alkotmányban rejlő azon lehetőségek, amelyek például csorbítják a jegybank függetlenségét és a Fidesznek kedvező módon változtatják meg a választási törvényt. "Az új magyar alkotmány nem annyira azért rossz, ami, hanem azért, amit felfed szerzőinek hosszú távú hajlamairól... Senki nem bízik Orbán Viktorban és a Fideszben, hogy felelősen használnák hatalmukat" - írja. Fukuyama a magyar kormányfő viselkedését "autoriter sértődékenyként" jellemzi, szerinte "inkább betiltaná az ellenzéket, mint hogy együttműködjön vele"."Orbán káoszt csinált a magyar gazdaságban, most pedig több nagy nemzetközi szervezet, köztük az Európai Unió és az IMF állítja a szőnyeg szélére" - fogalmaz.