Befürdött a bálnás hasonlattal Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltán a parlamentben
Vágólapra másolva!
Élő adásban keverte össze a balneológiát, gyógyfürdők tudományát a bálnatenyésztéssel Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke, aki szerint az államnak nem kell támogatnia az ilyen képzéseket. Magyarországon sehol nem oktatnak bálnatenyésztést, de a balneológiának Budapesten van a nemzetközi kutató központja. Pokorni elismeri, hogy bakizott.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatás átalakításáról beszélgetettek Pokorni Zoltán volt oktatási miniszterrel, az országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnökével pénteken reggel a TV2 reggeli műsorában. A műsorban korábban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt nyilatkozta, hogy vannak olyan szakok, amelyek a jövőben fizetőssé fognak válni. A műsorvezető ezért megkérdezte Pokornit, szerinte melyek lehetnek ilyenek.

"Olyan szakok, amelyekre a magyar társadalom és az annak a képviseletét ellátó magyar kormány a köz érdekében nem tart igényt" - mondta erre Pokorni, majd amikor a műsorvezető példát kért tőle, a balneológiát említette. A riporter láthatóan nem ismerte a kifejezést, ezért visszakérdezett. Pokorni megmagyarázta, hogy a balneológia "bálnatenyésztés", ami szerinte ugyan létező tudomány, de Magyarországon kevés relevanciája van. "Teszem fel bálnatenyésztésben jártas professzorok lehetnek Magyarországon is, de nekünk erre igazán nincs szükségünk. Ne tiltsuk meg, hogy ha valaki ezt akarja tanulni, hogyha a saját pénzét kockáztatja, de ne rendeljük meg" - mondta.

A balneológia valójában nem a bálnákkal, hanem a gyógyvizekkel foglalkozó tudomány, és nagy hagyománya van a termálvízben gazdag Magyarországon. A balneológiának van országos egyesülete, és a Magyar Tudományos Akadémia híradása szerint nemrég Budapesten alakult meg a Nemzetközi Balneológiai Kutató Központ is. Bálnatenyésztést viszont az ország egyetlen felsőokatatási intézményében sem oktatnak.

"Az a tanulság, hogy aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul" - mondta az [origo]-nak Pokorni, aki elismerte, hogy bakizott. A politikus szerint ő a bálnatenyésztést akarta példaként hozni a fölösleges képzésekre (amit természetesen nem tanítanak sehol Magyarországon, legfeljebb Új-Zélandon), és véletlenül mondott a balneológiát.

(Az alábbi videón a az idézett rész látható, a teljes beszélgetést ezen a linken nézhetik meg.)