Szijjártó szerint megteremtik Gyurcsány felelősségre vonásának eszközét

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvívője sajtótájékoztatót tart, válságadó
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint fel fogják kérni az alkotmányügyi bizottságot, hogy találja meg a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, illetve szakminisztereik felelősségre vonásának jogi eszközeit, vagy ha nincs ilyen, akkor azt, hogyan lehet megteremteni azokat. Szerinte a politikusok nem tudtak kielégítő választ adni az adósságráta emelkedésére.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Tv2 Mokka című adásában azt mondta, az államadósság emelkedésének okát vizsgáló parlamenti albizottságban Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök és szakminisztereik "nem tudtak kielégítő magyarázatot adni" az adósságráta 53-ról 82 százalékra emelkedésére.

Ezért azt fogja javasolni az albizottságnak, hogy kérjék fel az országgyűlés alkotmányügyi bizottságát annak megvizsgálására, milyen jogi lépéseket lehet tenni a politikai felelősség jogi felelősséggé alakítására. Ha erre nincs mód, akkor pedig azt vizsgálják meg, milyen változtatások szükségesek a felelősségre vonáshoz - mondta a szóvivő.

Később Szijjártó újságírók előtt megerősítette a reggeli műsorban elmondott szavait. Az MTI beszámolója szerint a szóvivő úgy fogalmazott: ha nincs lehetőség a jogi felelősségre vonásra, akkor kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy "a jövőben ez így legyen". Mint mondta: erre különös alkalmat ad az adósságféket is magában foglaló új alaptörvény elfogadásából adódó jogszabály-alkotási kötelezettség.

Szijjártó a reggeli műsorban a munka törvénykönyvéről azt mondta, hogy a kormány két alapelvhez ragaszkodik. Egyrészt, hogy az állam segély helyett munkalehetőséget biztosítson a rászorulóknak, ezért rugalmasabbá kívánják alakítani a munkaügyi szabályozást. Másrészt be fogják vezetni a védett kor intézményét, vagyis 55 éves kor után nehezebb lesz majd elbocsátani a munkavállalókat. "Ezt mindenki biztosra veheti" - mondta a szóvivő.

A Fidesz-frakció nem támogat olyan előterjesztést, amely megnehezítené az anyák munkába való visszatérését szülés után -erősítette meg Lázár Jánosnak, a párt frakcióvezetőjének szavait Szijjártó. "Az ötlet merész, de nem lesz belőle semmi" - mondta a szóvivő a Nemzetgazdasági Minisztérium által nyilvánosságra bocsátott tervezetről, amely új munkaügyi szabályozást hozna létre. (Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!